Vágólapra másolva!
A délelőtt publikált német Ifo gazdasági hangulatindex kedvező alakulása csak fűtötte az európai piacok jó hangulatát, melyet reggel az amerikai és ázsiai tőzsdék emelkedése, valamint a görög felminősítés híre alapozott meg. Ezek következtében továbbra is emelkedni tudnak a vezető részvényindexek. Itthon a BUX változatlanul kisebb lemaradásban található többek között a MOL nagyobb esése miatt.
Vágólapra másolva!

Kezdi elveszíteni tegnapi nyereségét a MOL

Tovább gyengült délelőtt a BUX annak ellenére, hogy Európában továbbra is jó hangulat uralkodik. Kisebb lemaradását a MOL esése okozza, de a Magyar Telekom is lefelé vette az irányt. A hazai részvényindex azért is teljesíti alul régiós társait, mert tegnapi nagyobb emelkedését korrigálja. A szomszédos piacok tovább tudták növelni előnyüket, melyek közül kiemelkedik az osztrák ATX 1,2 százalékos ugrásával.

Forrás: [origo]

A BUX esésében leginkább a MOL gyengülése játszik szerepet, az olajpapír már 1,3 százalékot veszített értékéből a tegnapi száguldását korrigálva. Az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy leváltották a horvát kormány három képviselőjét az INA felügyelőbizottságában, míg a MOL küldötteit újraválasztották. A bejelentés nem nagyon befolyásolja a részvények árfolyamát, mivel a felügyelőbizottságon belül nem változtak a többségi viszonyok.

Rajta kívül az OTP 0,1 százalékos, a Richter 0,4 százalékos, az Egis pedig 0,8 százalékos pluszban mozog. A Magyar Telekom viszont a MOL-hoz hasonlóan lefelé vette az irányt, és már 0,5 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy fél százalékot esett. A társaság részvényeit egyébként tegnap újra vásárolta a cég legnagyob tulajdonosa, a Benji Invest, mely kétezer darab papírt vett. Ezen túl az E-Star 1,4 százalékos mínuszban található, melynek csődegyezségi tárgyalása február 4-én esedékes.

További hír, hogy megválna az ELMŰ-ben és az ÉMÁSZ-ban meglévő kisebbségi csomagjától a német Energie Baden-Württenberg AG, azonban úgy néz ki, hogy elmarad a tranzakció, miután a vevőjelöltek nem kínáltak fel megfelelő összeget az egységekért. Az Elmű részvényeire még nem született kötés, míg az Émász 3,7 százalékos mínuszban forog.

Az informatikai vállalkozásokat vásárló Synergon pedig már fél százalékos esésben mozog.

A forint piacát gyakorlatilag állóvíznek is lehetne tekinteni az euróval szemben, mivel szinte meg se moccan a kurzusa, mely változatlanul a 287,5-ös szint körül mocorog. A dollár/forint árfolyama viszont lejjebb került, és már 216,5-nél mozog, míg a svájci franké 237,7 körül tanyázik.

EURHUF

Forrás: [origo]

Újra kilőtt az IBEX

Tart a vételi kedv az európai piacokon, ahol az alapvetően jó hangulatot az amerikai és ázsiai börzék emelkedése alapozta meg. Görögország felminősítése is fokozhatta az optimizmust, amire délelőtt rá tudott segíteni a német Ifo gazdasági hangulat index kedvező alakulása is, mely 2,5 éves mélypontjáról emelkedve 102,4 pontra szökkent novemberben a várt 102 helyett.

Mint beszámoltunk róla, hat besorolással minősítette fel a görögöket a Standard and Poor's. A minősítő korábban csőd kategóriába sorolta a görögöket, melyet "B-"-ra módosítottak a legutóbbi kötvényvásárlás után.

Az európai részvényindexek így növelni tudták az előnyüket, melyek közül kiemelkedik a spanyol IBEX 1,3 százalékos erősödésével.

Forrás: [origo]

Az UBS 1,7 százalékot drágult annak ellenére, hogy hatalmas bírságot róttak a svájci bankra a Libor ráták manipulásáért.

A francia CAC 40-et többek között a bankok húzzák feljebb, a Crédit Agricole 1,6 százalékot, a BNP Paribas pedig másfél százalékot erősödött. A pénzintézetek a figyelem középpontjába kerültek ma, mivel Francoise Hollande reformprogramokat készül bejelenteni, hogy így segítse a kissé gyengén teljesítő szektort.

Az angol HSBC is jól teljesít 1,7 százalékos pluszával, miután a Credit Suisse elemzője vételre minősítette fel a vállalat papírjait.

Crédit Agricole árfolyama (Euronext Párizs)

Forrás: [origo]