Újabb vicces bejelentés a PannErgytől

Vágólapra másolva!
A PannErgy mai napi bejelentése szerint telepítésre kerültek a Mályi termelő kutaknál alkalmazandó búvárszivattyúk és kútfejek, valamint lezajlottak a kutak és a hőközpont közötti vezetékszakaszok nyomáspróbái is. Ez a bejelentés megint azt az érzetet erősíti bennünk, hogy a társaság próbál minél transzparensebben minden részletes információt megosztani a projektjeiről, azonban a helyzet az, hogy a lényeges információkat - mint például a miskolci projekt csúszását - még mindig csak rejtett félmondatokból lehet kikövetkeztetni. 
Vágólapra másolva!

"Beemelésre kerültek a Miskolci Geotermikus Projekt rendszerének egyik legfontosabb elemei, a 300 méter, illetve 200 méter mélyen elhelyezett Mályi 1-es és Mályi 2-es kutak búvárszivattyúi, amellyel egy időben valós körülmények között lezajlottak a termelő kutak és a hőközpont közötti hővezetékek részleges nyomáspróbái is."

A bejelentésből kiderül, hogy a búvárszivattyúk telepítését "erre a feladatra felkészült, nagy tapasztalatokkal rendelkező vállalkozó végezte el". A szerencsétlen időpontválasztás miatt a munkálatokat nehezítette, hogy "a kivitelezés alatt a 2012-es tél eddigi leghidegebb napja volt" és még ónos eső is esett.

Az viszont pozitív, hogy "a magas működtetési idő biztonságos elérése érdekében a szivattyúk speciális anyagokból, - nem csupán a termálvíznek ellenállókból - lettek összeállítva, amelynek eredményeként nem igényelnek rendszeres gépészeti jellegű karbantartást".
"A búvárszivattyúk sikeres telepítésének köszönhetően valós körülmények között hiba nélkül zajlott le a Mályi 1-es, és a Mályi 2-es termelő kutakat a Kistokaji Hőközponttal, illetve a hőközpontot a visszasajtoló kutakkal összekötő, mintegy 6,6 km hosszú vezetékszakasz nyomáspróbája is."

Ez mind szép és jó, de miért nem üzemel még a rendszer?

Pozitívan értékelendő, hogy a PannErgy minden egyes kis előrelépésről beszámol, bár a közlemények értelmezéséhez általában többször is át kell olvasni a szakzsargonnal teletűzdelt szövegeket. Az azonban árnyalja némileg a képet, hogy a nyár elején beharangozott Miskolci projektkezdés még mindig várat magára. Hivatalos bejelentés ezzel kapcsolatban nem érkezett, pedig júliusban még arról volt szó, hogy idén ősszel/ tél elején beindul a miskolci geotermikus rendszer.

Ezzel szemben a PannErgy a legutóbbi bejelentéseiben már karácsony utáni kezdésről beszélt, de azt sem tartjuk kizártnak, hogy még január elején is arra fogunk várni, mikor indulhat el a cég várva várt geotermikus távhő projektje. A transzparenciánál maradva kevésbé tűnik korrektnek az, hogy a cég legfontosabb projektjének kezdetéről csak bújtatott félmondatokban kapnak információt a befektetők, miközben minden apró előrelépésről részletes, néhol túl részletes bejelentések azonnal kikerülnek a Budapesti Értéktőzsde honlapjára.