Vágólapra másolva!
Tart a jó hangulat az európai tőzsdéken, ahol változatlanul pluszban mozognak a főbb részvényindexek, miután az amerikai költségvetési problémák megoldásában történt előrelépés megalapozta reggel a befektetők vételi kedvét. Itthon a BUX növelte előnyét, és tovább korrigálja a tegnap elszenvedett veszteségeit. A forint nagyot ralizik, és az euróval szembeni árfolyama visszatért a 288-as szint közelébe. Ezen kívül az ÁKK mai aukciója is jól sikerült, melyen a tervezettnél több forrást sikerült bevonni.
Vágólapra másolva!

Pluszban a BUX a kamatdöntő ülés előtt

Növelte előnyét délelőtt a magyar részvényindex a főbb papírok vezetésével, amit az Európában uralkodó jó hangulat is segíthet. A BUX 0,7 százalékos pluszban mozog, amivel tegnapi esését is korrigálja. A régióban továbbra is a cseh PX index teljesít a legjobban, melyet főleg az Erstre Group Bank 3,6 százalékos, valamint a Central European Media Enterprises 3,9 százalékos emelkedése húz feljebb.

Forrás: [origo]

A befektetők figyelme a délutáni jegybanki kamatdöntő ülésre terelődhet, ahol az elemzők szerint valószínűleg nem történik majd meglepetés, és 0,25 bázispontos kamatvágás fog bekövetkezni.

Az egymásnak ellentmondó kormányzati nyilatkozatok viszont fokozhatják a piaci bizonytalanságot, ugyanis a Nemzetgazdasági minisztérium államtitkára, Pleschinger Gyula a Portfolio.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy fel sem merült, hogy ne lépjen ki a nemzetközi kötvénypiacra a kormány jövőre. Ez éles ellentétben áll Matolcsy György hétvégi nyilatkozatával, amelyben azt sejtette, hogy talán nincs is szükség devizakötvény-kibocsátásra az államadósság finanszírozásához 2013-ban.

Ezen kívül közölte, hogy lemondana a bankadó egy részéről a kormány alig hetekkel azután, hogy a véglegesítette a szektort az eredeti tervek szerint csak átmenetileg sújtó terhet.

A főbb részvények továbbra is emelkedésben mozognak. Az OTP kissé iemelkedik közülük 0,7 százalékos drágulásával, de a MOL, a Magyar Telekom, és a Richter sincs tőle sokkal lemaradva fél-0,6 százalékos erősödésükkel.

Az Egis is jól teljesít és pluszba fordította a reggeli kisebb veszteségeit. Délben 0,8 százalékos pluszban forog a gyógyszergyártó papírja, amit a dupla osztalékfizetés híre segíthet.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a PannErgy 0,9 százalékos mínuszban mozog annak ellenére, hogy a vállalat egyik legnagyobb tulajdonosa, a Benji Invest újabb kétezer darab részvényt vásárolt. Ezen kívül az E-Star 2,6 százalékot vesztett értékéből, míg a Rába 4,2 százalékos pluszban, a CIG Pannónia pedig másfél százalékos pluszban található.

A forint nagy hullámvasutat járt be délelőtt, az árfolyama a 290-es szint felett is megfordult az euróval szemben, azonban később visszatért a 288,5-ös szint alá. A nagy esés hátterében többek között a mai jegybanki ülésen valószínűsíthető kamatcsökkentés, valamint Matolcsy György hétvégi nyilatkozatai állhatnak. A dollár/forint kurzusa már 218,7 körül, a svájci franké 238,7 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Elkapkodták a rövid kincstárjegyeket

Nagy érdeklődés mellett vitték el a három hónapos magyar diszkontkicstárjegyeket az ÁKK aukcióján, ahol az 50 milliárd forintos meghirdetett mennyiségre majdnem 3,5 szeres kereslet mutatkozott, amit látva az Államadósság Kezelő Központ 75 milliárdnyira emelte a vételre elfogadott mennyiséget. Az átlaghozam 5,63 százalékon alakult, ami 14 bázisponttal alacsonyabb az előző aukción kialakult átlaghozamnál, de 10 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: [origo]

Vezeti a mezőnyt a spanyol IBEX

Kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken, ahol tovább erősödtek a vezető részvényindexek. Az optimizmust az ázsiai és amerikai piacok jó teljesítménye, és a fiscal cliff ügyében történt előrelépés alapozhatta meg. A demokraták és republikánusok elképzelései ugyanis elkezdtek egymáshoz közeledni, és már John Boehner ellenzéki vezető is hajlandó lenne a kompromisszumokra.

A börzéken kisebb pluszokat lehet látni, ahol a legjobban a spanyol IBEX teljesít közel 1 százalékos emelkedésével, melyet leginkább a Bankinter 2,9 százalékos, a Gamesa technológiai cég 2,8 százalékos, valamint a Banco Santander 1,6 százalékos drágulásának köszönhet.

Forrás: [origo]

A német DAX továbbra is négy és féléves csúcsa körül mocorog. A komponensei közül a Commerzbank 2,3 százalékos, a Deutsche Bank pedig 1,4 százalékos pluszban forog.

A londoni FTSE 0,4 százalékot tudott emelkedni délig, amiben többek között két bányaipari cég, a BHP Biliton 1,6 százalékos, valamint a Rio Tinto 1,9 százalékos drágulása segíti.

A francia autógyártó, a Renault viszont nem teljesít jól, 2 százalékos mínuszban forognak a részvényei, miután a Bernstein alulteljesítőnek minősítette a papírokat. Pedig reggel kedvező hírek láttak napvilágot a cég körül, a Le Figaro értesülései szerint a vállalat aláírhatja egy új gyár létrehozásának tervét Algériában. A francia elnök, Francois Hollande szerdán látogat az afrikai országba, melyen előkészíthetik az autógyár számára a gyár létrehozását.

Renault árfolyama (Euronext Párizs)

Forrás: [origo]