Az államtitkárnak eszébe sem jut, ami Matolcsynak igen

Vágólapra másolva!
Azt vizsgálja a kormány, hogy a bankadó mekkora részéről mondhat le, ha az eddig be nem vált eszközöknél jobbakkal akarja ösztönözni a hitelezést. Pleschinger Gyula államtitkár szerint mindenképpen kell kibocsátani devizakötvényt, noha a minisztere, Matolcsy György pár napja éppen arról beszélt, hogy ezt akár el lehetne kerülni.
Vágólapra másolva!

Azt tervezi a kormány, hogy a bankoknak adható kedvezményeket úgy alakítja át, hogy azok növekvő szerepvállalása esetén jelentős mértékben csökkenhessen a bankadó. Ezzel a hitelezés növelésére ösztönözné a bankokat - mondta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára a Portfolio.hu-n megjelent interjúban. "Most annak részleteit vizsgáljuk, hogy mennyi bankadóról mondhat le a kormány" - tette hozzá.

Pleschinger elismerte, hogy a kiugróan magas magyarországi bankadó - az Európai Bizottság kifogásának megfelelően - gátolja a gazdasági növekedést. "Ha a bankszektort túlfeszítjük, az károsan hathat a növekedésre" - mondta az államtitkár, azt sem tagadva, hogy az eddigi, hitelezést ösztönző rendszer "nem volt jól kalibrálva".

Noha Matolcsy György gazdasági miniszter éppen az elmúlt hétvégén mondta azt a Kossuth rádióban, hogy "nem biztos, hogy Magyarországnak jövőre a nemzetközi pénzpiacokon deviza-államkötvényt kell kibocsátania", az államtitkára most kijelentette, "természetesen az eszünkbe se jutott, hogy a lejáró devizaadósságot pusztán forint-, illetve belföldi devizakibocsátásokból finanszírozzuk, azaz nem mondhatunk le, és nem is kívánunk lemondani a nemzetközi piacokon való megjelenésről".

A politikus szerint az EU/IMF-hitelmegállapodás továbbra is hasznos lenne az országnak, de arra a kérdésre, hogy tudna-e konkrét időpontot mondani a megállapodás megkötésére, azt felelte, hogy "érdemes megvárni a nemzetközi szervezetek missziójának januári látogatását", mert akkor lesz lehetőség, "hogy végigtárgyaljuk azokat a pontokat, amelyeket júliusban félbehagytunk". A tárgyalások a kormány őszi IMF-ellenes plakátkampánya után megakadtak. Pleschinger erről azt mondta, az IMF "sajnos ezt negatív kampányként értelmezte", pedig a kampány éppen "azt a megközelítést célozta, amit az IMF mindig elvár a kormányoktól".