Kitart a kamatcsökkentési hullám, 5,75 százalék lett az alapkamat

jegybanki alapkamat, MNB, Magyar Nemzeti Bank, Magyar Nemzeti Bank (MNB) épületének főbejárata fölött ülő nőalak (Tóth István szobrászművész alkotása) az Európai Unió csillagos zászlójával
Vágólapra másolva!
Bár a forint az elmúlt másfél napban ijesztően gyengült, ez nem akadályozta meg a jegybank monetáris tanácsát, hogy folytassa a kamatcsökkentést. Az évet így 5,75 százalékon zárja Magyarország, amire majdnem napra pontosan két évvel ezelőtt volt legutóbb példa.
Vágólapra másolva!

A jegybank döntéshozó testülete kedden 25 bázisponttal 5,75 százalékra csökkentette a kamatot. Legutóbb két évvel ezelőtt volt ilyen alacsonyan az alapkamat, 2010-ben majdnem napra pontosan ekkor döntöttek a 5,75 százalékos kamatszintről.

A monetáris tanács döntés után kiadott közleményében jelezte: az inflációs folyamatokat jelenleg is mérsékelt dinamika jellemzi, az inflációt csupán átmeneti tényezők tartják magasban. A jegybankárok úgy látják, hogy a jegybank 3 százalékos középtávú inflációs célja a monetáris kondíciók lazítása esetén is elérhető, ezért döntöttek a kamatcsökkentésről. A testület ugyanakkor jelezte, hogy további kamatcsökkentésre kizárólag akkor kerülhet sor, ha a kedvező pénzügyi piaci folyamatok folytatódnak és a beérkező adatok megerősítik, hogy az inflációs cél elérhető.

Nem okoztak meglepetést

A kamatcsökkentés megfelel a piaci várakozásoknak, az elemzők a múlt héten ugyanis arra számítottak, hogy a magyar jegybankárok folytatják az augusztusban megindított kamatcsökkentési ciklust. Az elmúlt másfél napban azonban kételkedni kezdett a piac a kamatcsökkentésben, mivel a forint a régiós társaitól elszakadva jelentős gyengülést mutatott.

Az euró árfolyama a hétfő reggeli 283 feletti szintről 290 fölé került, ami öt hónapos mélypontot jelentett a forint piacán. Az, hogy ennek ellenére is vágott a kamaton a jegybanki testület, jelzi, hogy a kamatcsökkentést támogató tagok a 280-285-nél magasabb euróárfolyamot sem tartják veszélyesnek.

Győztek a külső tagok

Bár az majd csak a januárban nyilvánosságra kerülő jegyzőkönyvből derül ki, hogyan szavaztak a jegybankárok a kamatról, az eredményből valószínűsíthető, hogy az elmúlt üléseken megszokott forgatókönyv érvényesült. A monetáris tanács ugyanis augusztusban teljesen kettészakadt. A héjának nevezett, úgynevezett belső tagok, Simor András jegybankelnök és a két alelnök, Király Júlia és Karvalits Ferenc alelnök egyik alkalommal sem támogatták a kamatcsökkentést a magas infláció és az inflációs kockázatok miatt.

A kormány által tavaly tavasszal kinevezett úgynevezett külső tagok - a galambok - azonban az inflációs kockázatokat nem tartották olyan veszélyesnek, ők a gazdasági növekedés beindítása érdekében alacsonyabb kamatkörnyezetet látnak indokoltnak. Az augusztus óta tartott négy kamatdöntő ülésen a lehető legszorosabb arányban, 4:3 arányban leszavazták a jegybanki vezetőket, ezért mérséklődött a kamat 7-ről 6 százalékra. (A galambok és héják harcáról itt, a kamatcsökkentési ciklus állomásairól pedig itt olvashat részletesen.)

Jelezték, hogy nincs vége

A kamatcsökkentés folytatására utaltak a külső tagok legutóbbi nyilatkozatai is. November elején Bártfai-Máger Andrea, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György a Bloombergnek adott közös nyilatkozatban indokolta, hogy miért lát teret a kamatvágásra. Szerintük Magyarországon 4,5-5 százalék körül van az "egyensúlyi kamatláb", de megjegyezték, hogy továbbra is óvatosan szeretnének haladni a kamatcsökkentéssel, nem tartják jó ötletnek, hogy egy-egy alkalommal 25 bázispontnál nagyobb mértékben mérsékeljenek.

A megszólaló tagok szerint a további kamatcsökkentésre azért van lehetőség, mert a magyar kockázati felárak csökkenése, illetve a forint elmúlt hónapokban látott erősödése tartós folyamat, miközben az infláció felpörgését csak egyszeri költségsokkok (például az üzemanyag és az élelmiszerárak hirtelen emelkedése) okozzák. Utaltak arra is, hogy a 25 bázispontos csökkentések között lehet, hogy tartanak majd szüneteket, de a kamatcsökkentési ciklus nem befejeződni, maximum szünetelni fog, ha az akkor látható folyamatok kitartanak.

Bártfai-Mager Andrea a múlt héten egy konferencián is megerősítette, hogy a kamatcsökkentésre a recesszió miatt van szükség, és a kamatvágást a kedvező külpiaci légkör is lehetővé tette. Bártfai-Mager akkor úgy érvelt, hogy a kamatcsökkentési ciklus fennmaradása alapvetően az inflációs kilátások tartósságától függ. Az alternatív inflációs mutatókból pedig szerinte az a következtetés vonható le, hogy az inflációt a költségsokkok, illetve adóintézkedések tartják magasan, amelyekre a jegybankok jellemzően nem reagálnak.

Az elmúlt hónapok inflációs adatai egyébként valamelyest igazolták ezt az álláspontot: a novemberi és az októberi infláció is lassult, jóllehet a jegybank 3 százalékos középtávú céljának elérése továbbra is nagyon messze van.