Őrült hullámvasúton a forint

Vágólapra másolva!
Ma reggel tovább folytatta gyengülésést a forint, már 290 fölött jár az EURHUF kurzus. Tegnap több mint 1,5 százalékot gyengült a hazai fizetőeszköz az euró ellenében. Ma a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülést tart, ahol a 6 százalékon álló alapkamat 25 bázispontos csökkenésére számítanak a megkérdezett elemzők. Továbbá az is negatívan hathat a forint árfolyamára, hogy Matolcsy György szerint az új MNB vezetésnek a kormánnyal szorosabbra kell fűznie majd a viszonyát. Délelőtt azonban ugyanolyan meredeken tért vissza a tegnapi szintekre az árfolyam, ahogy a gyengülés megindult.
Vágólapra másolva!

10:47 - Ismét a startmezőn az árfolyam

A reggeli nyitószintekig erősödött a forint, 288-on is állt az árfolyam az imént, alig pár órával a mai kamatdöntés előtt.

EURHUF 3 perces grafikon

10:14 - Visszakanyarodott a forint

A reggeli gyengülés után némileg javult a helyzet a forint piacán, ismét beesett 290 alá a kurzus, a tegnapi szintek környékén mozog az árfolyam.

EURHUF 3 perces grafikon

Forrás: [origo]

9:03 - Ugrik a forint

A reggeli órákban tovább folytatatta tegnap megkezdett gyengülését a hazai fizetőeszköz az euró ellenében. 9 óra környékén 290 fölé emelkedett az EURHUF kurzus, amivel 5 hónapos csúcsára futott az árfolyam. Legutóbb júliusban járt 290 fölött a kurzus.

A forint gyengülés mögött húzódó indok lehet, hogy a hétvégén Matolcsy György az új MNB vezetés és a kormány közötti szorosabb kapcsolatról beszélt. Ezzel pedig arra utalhatott, hogy egy "baráti" elnök kinevezésével a kormány gazdaságpolitikai céljainak alá lehetne rendelni a jegybank monetáris politikáját. A miniszter úgy véli, a jegybank több olyan eszközzel rendelkezik, melyet még nem használtak. Elsősorban az EKB-ra, a Fed-re, vagy a Bank of Englandra gondolhatott Matolcsy, mivel ezek a szervezetek több nem konvencionális eszközt is használnak jelenleg.

A Nemzetgazdasági minisztérium államtitkára, Pleschinger Gyula a Portfolio.hu-nak adott interjújából viszont az is kiderül, hogy a kormánynak eszébe sem jutott, hogy ne nemzetközi forrásból próbálja meg a jövő évben lejáró devizaadósságot refinanszírozni. Az interjúból ugyanakkor nem derül ki, mikor is készült. Némileg elbizonytalaníthatja a befektetőket, hogy Matolcsy György a hétvégén pedig pont arról tett utalást, hogy nem feltétlenül van szükség devizakötvény-kibocstásra az államadósság 2013-as finanszírozásához.

EURHUF 3 perces grafikon

Forrás: [origo]

A forint gyengülése az euró ellenében a piaci folyamatok alapján magyar specifikus lehet, mivel a zloty nem mutat markáns elmozdulást az euróval szemben.

Forrás: [origo]

Ma az MNB-ben kamatdöntő ülést tartanak, melynek eredményét 14 órakor teszik közzé. A Bloomberg által megkérdezett elemzők egyöntetűen az alapkamat 25 bázispontos csökkenését várják, ami révén 5,75 százalékra eshet a mutató.

alapkamat