Vágólapra másolva!
Kissé növelni tudák előnyüket nap végén az európai tőzsdék az alapvetően jó hangulatban, melyek közül a spanyol IBEX emelkedik ki a sikeres kötvényaukció után. A jókedvet az amerikai költségvetési problémák megoldásában történt előrelépések alapozhatták meg, melyről a tárgyalások ma is folytatódnak. Ezt látva Amerikában is felfelé indultak el az irányadó részvényindexek, melyeket szintén az optimizmus fűthet. A folyó fizetési mérleg vártnál kicsivel nagyobb hiánya egyelőre nem tudta elrontani a piacok hangulatát.Itthon a BUX Európával együtt emelkedett, mely a nap végére növelni is tudta előnyét a főbb papírok vezetésével, és napi maximumán fejezte be a kereskedést. A kisebb menetelést leginkább a MOL-nak köszönheti, az olajpapír nagyot száguldva 2 százalék feletti pluszban zárt.
Vágólapra másolva!

Nap végére tovább húzták a BUX-ot

Jól teljesített ma a magyar részvényindex, mely nap végére még eggyel magasabb sebességi fokozatba tudott kapcsolni, és napi maximumán, 1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést főleg a MOL száguldásának köszönhetően. A BUX ezzel teljesen eltűntette tegnapi veszteségeit, és régiós társaihoz hasonlóan teljesített. A PX index viszont kiemelkedett társai közül közel 2 százalékos emelkedésével, melyben az Erste Group Bank 4,5 százalékos drágulása volt nagy segítségre.

A mai jegybanki kamatvágás nem okozott meglepetést, a jegybank ugyanis a vártnak megfelelően 25 bázisponttal mérsékelte irányadó rátáját, ami így közel kétéves mélypontjára süllyedt. Az ezt követő sajtótájékoztatón kiderült, hogy ismét szűk többségben voltak a kamatvágást támogató tagok.

Forrás: [origo]

A főbb papírok egyaránt jól teljesítettek, melyek közül a MOL emelkedett ki 2,1 százalékos erősödésével. A olajpapírt a Richter követte 1,1 százalékos emelkedésével. A Magyar Telekom is jól mozgott, ma 0,8 százalékkal került feljebb az árfolyama.

Az OTP viszont folyamatosan adta vissza előnyét, amiből nap végére csak 0,3 százalékot tudott megőrzizni. A bank egyik igazgatósági tagja egyébként újra saját részvényt vásárolt 4089 forintos átlagáron.

Az Egis is elgyengült zárásra, és minimálisan tegnapi záróértéke felett várja a holnapi nyitást.

Forrás: [origo]

A forint nem mutatott elmozdulást a vártnak megfelelő jegybanki kamatcsökkentésre, és a délelőtti nagyobb gyengülését korrigálva a 288-as szintél található az árfolyama az euróval szemben. A dollár/forint kurzusa 218,2 körül, a svájci franké 239 körül mozog késő délután.

EURHUF

Forrás: [origo]

Elhúzott a spanyol IBEX

Egész nap jó hangulat uralkodott az európai piacokon, ahol nap végén kissé növelni is tudták előnyüket a részvényindexek. Az optimizmust a fiscal cliff ügyében történt előrelépés alapozta meg reggel. Fontosabb makroadat, vagy piacmozgató hír nem érkezett, így a jókedv sem romlott el.

A spanyol IBEX továbbra is messze kiemelkedik régiós társai közül 1,4 százalékos erősödésével, amit a sikeres kötvényaukció is segíthetett. Spanyolország ugyanis 3,53 milliárd eurónyi három- és hathónapos diszkontkincstárjegyet adott el, a korábbi aukcióhoz képest csökkenő hozam mellett kiemelkedő érdeklődés mellett. Az index komponensei közül a Banco Popolare 2,1 százalékos emelkedéssel segíti az IBEX-et.

Forrás: [origo]

Kiemelkedően teljesítenek a Nokia részvényei, melyek már 6,6 százalékot meneteltek, ami többek között a Lumia 920 okostelefonok nagy sikerének köszönhető.

A német DAX 0,7 százalékos emelkedés után négy és féléves csúcsán mozog, melyben a Commerzbank 3,9 százalékos, az Infineon 3 százalékos, valamint a Lufthansa 2,7 százalékos drágulása segíti.

Nokia árfolyama (Helsinki)

Forrás: [origo]

Tovább emelkedik Amerika

Folytatják tegnapi emelkedésüket az amerikai részvényindexek, melyeket változatlanul a költségvetési problémák lehetséges megoldása miatti optimizmus fűt. A tárgyalások ma is folytatódnak az érintettek között, hogyan kerüljék el év végén a költségvetési szakadékot. John Boehner republikánus vezető egy B tervet is közzétett erre, mely szerint a Bush elnök által bezetett adókönnyítéseket az 1 millió dollár alatt keresőkre is kiterjesztenék. Elmondása szerint továbbra is közelednek az álláspontok, megállapodás azonban még nincs.

Boehner közölte, hogy továbbra is az a céljuk, hogy minél kevesebb amerikai legyen érintett az adóemelésekben. Obama elnöknek pont ellentétes a célja, ő már az évente 250 ezer dollárnál többet keresőket is keményebben megadóztatná.

A hangulatot egyelőre nem rontotta el a délutáni makroadat, mely szerint a vártnál kisebb mértékben, 107,5 milliárd dollárra csökkent a folyó fizetési mérleg hiánya az USA-ban a harmadik negyedév során az előző időszaki 117,4 milliárd dollárról. Az elemzők előzetesen 103,6 milliárdos hiányra számítottak.

Ezek után 0,4-0,8 százalék körüli pluszokat lehet látni Amerikában, ahol a legjobban a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel mozog, melyet a Nasdaq követ 0,8 százalékos emelkedésével.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből nyolc képes eddig erősödésre, melyek közül kiemelkednek az energiaipari és pénzügyi cégek papírjai. Az utóbbiakat többek között a Bank of America 1,9 százalékos, a Citigroup 1,4 százalékos, a Morgan Stanley 3,3 százalékos, valamint a Goldman Sachs két és fél százalékos drágulása húzza feljebb.

Az Apple 0,8százalékos pluszal segíti a technológiai szektort és a Nasdaq-ot. A cég egyébként a Foursquare-rel folytat tárgyalásokat a helymeghatározó szoftver használatáról, melyet a botrányosan sikerült térképszolgáltatásban használna a cég. További hír, hogy a nagy versenytársa Samsung visszavonta az Apple-el szemben indított bírósági kereseteket Európában.

Forrás: [origo]

A General Electric már 2,2 százalékos mínuszban forog annak ellenére, hogy 3 milliárd euróért készül felvásárolni az olasz Avio beszállítóját.

A Boeing egyelőre nem mutat nagyobb elmozdulást annak ellenére, hogy 10 százalékos osztalékemelést hajt végre, tovább folytatja a még 2007-ben bejelentett részvény visszavásárlási programját is.

További vállalati hír, hogy 1,75 milliárd dollárért eladja a ConocoPhillips az algériai érdekeltségeit a Pertamina vállalatnak. Az eszközök könyv szerinti értéke 850 millió dollár. Az olajtársaság részvényei 0,4 százalékot erősödtek késő délutánig.