Fiscal cliff körüli optimizmus fűti Amerikát és Ázsiát

Vágólapra másolva!
Jól teljesítenek ma az ázsiai tőzsdék, melyeket az amerikai piacokon uralkodó optimizmus is segíthet, ugyanis előrelépés történhetett a költségvetési problémák ügyében. John Boehner republikánus képviselő hajlandó lenne a kompromisszumra némi módosításokkal, ami elkerülhetővé tenné az automatikus megszorító csomag jövő évi életbe lépését. A tőzsdéken uralkodó jókedv következtében jelentős pluszokat szedtek össze az amerikai és ázsiai részvényindexek, a japán Nikkei pedig újabb magasságokba került, melyet a hétvégi japán választások kedvező kimenetele is segíthet.A jó hangulat Európára is átragadhat, hiszen a határidős indexek alapján kisebb pluszban indulhat a nap a régióban.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb magasságokban a Nikkei

A tegnapi felemás teljesítmények után ma nagyrészt emelkedni tudtak a vezető ázsiai részvényindexek, ami nagyrészt az amerikai költségvetési problémák megoldásában történt előrelépésnek köszönhető. A japán Nikkei-t még azok a spekulációk is segítik, hogy a hétvégén megválasztott új kormány agresszívabb fiskális politikát fog folytatni, és erőteljes nyomást fog gyakorolni a jegybankra, hogy az további monetáris lazító programokat vezessen be.

Így a Nikkei növelni tudta előnyét, és újabb nyolc havi csúcsára mászott. A jen is tovább gyengült a dollárral szemben, és húsz hónapja nem látott alacsony szinteken mozog. Ez pedig a japán piacon nagy súllyal megtalálható exportrorientált vállalatok számára is előnyös pozíciókat teremthet.

Nikkei 225 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A régiós részvényindexek közül a kínai Shanghai Composite egyre távolodik több éves mélypontjáról, míg a hongkongi Hang Seng ma kisebb lemaradásban mozgott.

Forrás: [origo]

Megállapodás lehetőségének örült Amerika

Jelentős erősödésre voltak képesek tegnap az amerikai részvényindexek, melyek a kereskedés végére kapcsoltak magasabb sebességi fokozatba, és végül napi maximumukon fejezték be a napot. A jókedvet a fiscal cliffel kapcsolatos optimizmus hozta meg a piacokra, ugyanis úgy néz ki, hogy közelednek az álláspontok a megoldást illetően.

John Boehner republikánus vezető úgy nyilatkozott, hogy hajlandóak elfogadni a gazdagabb rétegek nagyobb megadóztatását. Ezt korábban ellenezték a republikánusok, és inkább a kiadás oldal nagyobb lefaragását szerették volna elérni, és többek között az erről szóló vita miatt nem tudtak eddig megállapodni.

Barack Obama pedig új javaslattal állt elő, mely szerint 1,2 ezer milliárd dollár bevétel jönne bevétel emelésből (korábban 1,4 ezer milliárd dollárt akart) és 1,22 ezer milliárd dollár kiadáscsökkentésből. A republikánusok hajlanak az elfogadására módosítások beiktatásával. Az elnök már az évente 250 ezer dollárnál többet keresőket is keményebben megadóztatná, míg az ellenzékieknél 1 millió dollárnál kezdődik a határ.

A tengerentúli börzéken a legjobban a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel mozgott, melyet a Nasdaq követett nem sokkal lemaradva tőle 1,3 százalékos pluszával. A Nasdaq így újra áttörte a 3000 pontos szintet, azonban további emelkedését számos ellenállás és negatív technikai alakzat gátolhatja.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül az összes a pozitív tartományban fejezte be a napot, és kiemelkedtek közülök a pénzügyi vállalatok papírjai, melyek 2,1 százalékot erősödtek. A szektort leginkább a Bank of America 4 százalékos, a Citigroup 4,1 százalékos, a Wells Fargo 3,7 százalékos, valamint a Goldman Sachs 3,5 százalékos emelkedése húzta feljebb.

Forrás: [origo]

A technológiai társaságok is jól teljesítettek, melyben az is szerepet játszott, hogy az Apple felállt a padlóról, és 1,8 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A társaság papírjai a lélektani 500 dolláros szint alatt is forogtak a nyitás előtti kereskedésben, a nap végére viszont magukra találtak. A cég számára kisebb rossz hír lehet, hogy egy amerikai bíró elutasította a vállalat kérelmét a Samsung okostelefonok betiltásával kapcsolatban.

A szektortársak közül a Google 2,7 százalékot menetelt, míg a Microsoft 1 százalékkal, az Oracle 1,1 százalékkal és a Yahoo 0,3 százalékkal került feljebb.

További vállalati hír, hogy a General Electric 4 milliárd dollárért megvásárolhatja az olasz légiipari céget, az Aviot a Wall Street Journal információi szerint. A pletykára másfél százalékot emelkedett az amerikai vállalat részvényeinek árfolyama.

30,3 hongkongi dolláros áron szabadult meg az AIA biztosítóban lévő pakkjától az AIG. Az eladási ár közel járt a 29,65-30,65 hongkongi dolláros sávtetőhöz, és végül 6,45 milliárd dolláros bevételt szerzett ezzel az AIG, amit kedvezően fogadtak a befektetők, ugyanis 3 százalékot ugrottak a papírok.

Apple árfolyama (Nasdaq, dollár)

Forrás: [origo]