Vágólapra másolva!
A magyar szén-dioxid-kvótából decemberben 4,6 milliárd forintot adtak el, amiből körülbelül 1,8 milliárd a panelek felújítására megy - írja a közleményében a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).
Vágólapra másolva!

A magyar kormány 2,5 millió darab, az Európai Unió vállalatközi szén-dioxid-kibocsátás-kereskedelmi rendszerének 2008-2012-es időszakában érvényes egységet (EUA) adott el a napokban, amelyből kb. 4,5 milliárd forintnyi karbonforint-bevétel származik. Ebből körülbelül 1,8 milliárd jut a Zöld Beruházási Rendszer Panel II programjának finanszírozására.

Az European Energy Exchange tájékoztatása szerint az árverésekre december 10-én és 17-én került sor. A 10-én eladott 1,25 millió EUA 6,63 EUR/EUA áron kelt el, míg a 17-ei 1,25 millió 6,29 EUR/EUA áron. Az árváltozás a kibocsátási egységek nemzetközi tőzsdei árának változásával magyarázható.

A kvótabevételek felhasználásáról a 2012-es költségvetés december 5-én megjelent módosítása rendelkezik. Eszerint a 2012-ben realizált bevételek fele a központi költségvetés általános forrásaiba kerül. A megmaradt összegből levonják a fejlődő országoknak még 2009-ben ígért klímavédelmi fejlesztési segélyek összegét, amely körülbelül félmilliárd forintot tesz ki, míg a maradék 1,8 milliárd forintot energiahatékonysági programokra fordítják.

A törvénymódosítás indoklása szerint a "Zöld Beruházási Rendszer Panel II. konstrukciójára 2009-ben 14 milliárd forint többlettámogatási igény érkezett be. 2011-ben a kormány úgy döntött, hogy a szükséges forrásokat elsősorban a szén-dioxid-kvótakereskedelmi bevételből kell biztosítani. Jelenleg 8,6 milliárd forint bevonására van még szükség, melynek egy része, mintegy 1,6 milliárd forint a költségvetési törvény jelen módosításával biztosítható."

Bart István, a MEHI igazgatója szerint jó hír, hogy a kormány a költségvetési módosítást követően ilyen gyorsan lebonyolította a kvótaeladást és a forrásteremtést. Remélik, hogy a források folyósítása is ilyen gyorsan zajlik majd, ám egyelőre még nem tudnak semmit arról, hogy a korábban nyertes pályázatok közül hogyan választják ki azokat, amelyek ebből - a befogadott igényeknél jóval szűkösebb - új forrásból részesülnek. Bart szerint ez nem egyszerű feladat, hiszen a beadott pályázati anyagok már több mint háromévesek, és ennyi idő alatt a technikai lehetőségek és a finanszírozási feltételek is jelentősen változtak. Jelenleg arra várnak, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium egyeztetésre hívja az érintett szakmai szervezeteket a kérdésben. Nincs hír arról sem, hogy mi a kormány terve a fennmaradó, körülbelül 13 milliárd forint értékű 2008-2012-es EUA-vagyonnal, amelyet legkésőbb 2013 áprilisáig értékesíteni kell.