Havi 142 ezer forintot tehettünk zsebre

Vágólapra másolva!
Miközben a bruttó átlagbérek közel 5 százalékal nőttek, a nettó fizetések csak 2 százalékkal emelkedtek. A legjobban a pénzügyi területen dolgozók kerestek, a legrosszabbul a vendéglátósok.
Vágólapra másolva!

Január és október között az átlagos bruttó bérek 4,5 százalékkal, 219,5 ezer, a családi kedvezmény nélkül számolt nettó fizetések pedig 1,8 százalékkal, 141,8 ezer forintra emelkedtek - közölte kedd reggel a KSH.

Az átlagkeresetek a versenyszférában 7,3 százalékkal emelkedtek, a költségvetési ágazatban a közfoglalkoztatás súlyának növekedése miatt csökkent az átlagkereset, e hatást kiszűrve átlagosan 3,4 százalékos volt a bruttó keresetek emelkedése. Továbbra is a pénzügyi szektor fizet a legjobban, az átlagos bruttó fizetés 454,4 ezer forint. A legkevesebbet a vendéglátásban, az egészségügyben és a mezőgazdaságban dolgozók vihetik haza, bruttó keresetük 138,9-160 ezer forint volt az év első tíz hónapjában.

Az év első tíz hónapjában az összesített adatok szerint felemásan alakult a foglalkoztatottság. A versenyszektorban 35,3 ezerrel 1,817 millióra csökkent az alkalmazottak száma. Ezzel párhuzamosan a költségvetési szférában 751 ezren dolgoztak, 15,9 ezer fővel többen, mint egy évvel korábban. Utóbbiak közül 90 ezren közfoglalkoztatás keretében dolgoztak.