Továbbra is kerülik az izgalmak az árupiacokat

Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszakban már megszokott csendes, eseménytelen héten van túl az árupiac. Hasonló kereskedésre van kilátás ezen a héten is.
Vágólapra másolva!

Enyhe emelkedést követően 87 dollár közelébe kúszott fel a WTI kőolaj árfolyama, amely továbbra is a három napja jellemző 1 dolláros rendkívül szűk sávban tartózkodik. Az enyhe emelkedés mögött elsősorban a vártnál jobb kínai és amerikai makroadatok hatását érdemes keresni.

Harmadik napja csökken az arany árfolyama, már csupán 1688 körül forog hétfő délelőtt. Az árfolyam ismét vészesen közelít az 1683-nál húzódó támasz irányába. A dollár gyengélkedése ellenére bekövetkező mozgást sokan az év végi könyvzárásokkal magyarázzák. Az év első felében a görög válság és az euro- zóna szétesésének réme keltette pánikreakciók miatt sok olyan pozíciót építettek, amely euró eladásából fedezte az arany vásárlását. A félelmek - szerencsére - nem váltak valóra, így az év végéhez közeledve egyre több hasonló instrumentum kerül zárásra. Az eredmény az euró erősödése mellett, az arany árfolyamának csökkenése.

Sok panaszra még mindig nincs okuk az aranyban bízóknak, a termék még mindig 8 százalékos pluszban van az idén, így jó eséllyel nem törik meg a több mint tíz éve tartó állandó és példátlan emelkedés év/év alapon. A többi nemesfémet sem kímélték a befektetők, az ezüst például egy havi mélypontjára esett.

Ezüst árfolyama (Dollár/uncia)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A múlt hetet 1,5 százalékos plusszal befejező szójabab újabb fél százalékot emelkedett ma hajnalban, így ismét 15 dollár fölé került. Az idei évben 24 százalékot erősödő gabona 5 hete járt utoljára ezen a szinten, emelkedését segíti az erős belföldi és nemzetközi kereslet az amerikai termés iránt. Nem szerepel ilyen jól a búza és a kukorica, mindkettő lefelé vette az irányt ma reggel.

Szójabab árfolyama (Cent/véka)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]