Ütik a legnagyobb generátorgyártót

Vágólapra másolva!
Visszavágta 2013-as várakozásait az Aggreko menedzsmentje, amit többek között a kieső kereslet miatt csökkenő bevételekkel magyaráznak. A bejelentést követően nagy zuhanásban kapcsoltak a részvények, melyek már több, mint 17 százalékos zuhanás után éves mélypontjukon forognak.
Vágólapra másolva!

Az angol Aggreko vállalat ma tette közzé az idei és jövő évre vonatkozó előrejelzéseit. A legfrissebb prognózisok szerint 2013-ban a nemzetközi és hazai projektjeik növekedése nem fogja tudni kompenzálni a kieső bevételeket.

Az Aggreko ugyanis különböző elektronikai eszközöket, generátorokat szállít ügyfeleinek, ami iránt kiugró volt a kereslet ebben az évben az Olimpia alatt. Az amerikai hadsereg is a cég eszközeit használja Irakban és Afganisztánban, valamint a tavalyi japán földrengés is élénkítette a keresletet.

A vállaalat szerint hasonló folyamatokat látnak a piacon, mint 2008-ban, amikor drasztikusan zunhanni kezdtek a negyedik negyedévben a cég megrendelései. A lassabb kínai, brazil és dél-afrikai növekedés is negatívan hathat a társaság teljesítményére.

Ez már a második profit warningnak felel meg az elmúlt két hónapban, mivel októberben figyelmeztettek, hogy a nem fizető adósok és a devizakamatlábak kedvezőtlen hatásai miatt gyengébb eredményekre számítanak idén.

Idén viszont még tudják tartani a vállalt eredményeiket. A vállalat bevételei 13 százalékkal, 1,6 milliárd fontra nőhettek az elmúlt egy évben, míg az adósság előtti nyereség 12 százalékos emelkedés után 365 millió font körül fog alakulni 2012-ben. 2013-ban viszont ettől gyengébb lehet a vállalat teljesítménye.

A befektetők negatívan fogadták a bejelentéseket, a cég részvényei ugyanis több mint 17 százalékot vesztve értékükből már éves mélypontjukon forognak a londoni tőzsdén.

Aggreko PLC árfolyama (LSE, penny)

Forrás: [origo]