Öt százalék felett az állam az OTP-ben

Vágólapra másolva!
Öt százalék fölé növelte az Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az OTP-ben és az FHB-ban meglévő részesedésének mértékét december 11-én, jelentette be hétvégén a két bank. Bár indoklás nem tartozik ahhoz, hogy az MNV miért lépte át az öt százalékos küszöböt, az vélhetően a nyugdíjpénztári papírok átcsoportosításának lehet egyfajta technikai hatása.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő december 11-én öt százalék fölé növelte részesedését az OTP-ben. Az állam 4,85 százaléknyi OTP törzsrészvényt, valamint további 0,41 százalékos részesedésnek megfelelő OTP OPUS átváltható kötvényeket tulajdonol (és ezek egésze december 11-én került az MNV-hez), melyek együttesen 5,27 százaléknyi szavazati jogot testesítenek meg a bankban.

A küszöbszint átlépésének konkrét oka nem ismert, az vélhetően csak egy technikai átcsoportosítás eredménye. A parlament ugyanis október végén döntött arról, hogy a magánnyugdíjpénztári portfóliókat megöröklő Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyona a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek kerül átadásra.

Nemcsak az OTP, hanem a kisebb szektortárs FHB piacán is hasonló folyamatokat lehetett megfigyelni. A bank bejelentése szerint december 11-én az MNV Zrt. közvetlenül 7,16 százaléknyi részvényt tulajdonolt.