Nem terveznek hosszú hitellel a cégek

Vágólapra másolva!
A beruházási áttöréshez garanciaprogramok kellenének, addig csak a rövid lejáratú hitelek fogynak.
Vágólapra másolva!

A kkv-k finanszírozásukhoz egyre nagyobb mértékben támaszkodnak a rövid lejáratú bankhitelekre, de a beruházási hitelek iránti kereslet továbbra is csökken - mondta Bába Ágnes, a a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A beruházási hitelezés növelésében fontos szerepe lehet a különböző garanciaprogramoknak, de áttörést eddig ezek sem tudtak hozni a piacon - mondta. A vállalati, ezen belül kiemelten a kis- és középvállalati szektorban a hitelezési képesség és hajlandóság helyreállítása nemzetgazdasági érdek.

A lakossági bankok mozgásterének egy meghatározó tényezője a foglalkoztatottság szintje, ami ellentmondásos, mivel egyszerre nő a gazdasági aktivitás és a munkanélküliségi ráta. A magas infláció miatt - az egykulcsos személyi jövedelemadó és a bérnövekedés ellenére - a reálbérek csökkenek, ami szintén nem kedvez a megtakarítások növekedésének. A 2012-es ingadozó, kismértékben növekvő lakossági megtakarításoktól változatlan piac környezetben nem várható növekedés a következő évben sem. A lakossági bankok egyik fontos feladata, hogy megtanítsák, segítsék az ügyfeleket a rendszeres, kis összegű megtakarítások terén, ahol már megfigyelhető némi növekedés.

A bajba jutott lakáshitelesekről Bába Ágnes elmondta, hogy az árfolyamrögzítés rendszere segíthet igazán azoknak a rászorulóknak, akik nem tudtak megmozgatni annyi megtakarítást, családi segítséget, amivel a végtörlesztést választhatták volna. A K&H-nál jelentős azoknak a száma, akik a kormányzati hitelkönnyítő programok mellett a bank saját, személyre szabottabb adósmentő programja iránt érdeklődnek.