Agresszívabb élénkítés jöhet Japánban - Ugrik a jen

kisjap
Vágólapra másolva!
Az agresszívabb fiskális és monetáris politikát zászlajára tűző Shinzo Abe vehetei át a japán miniszterelnöki széket. A kormány újdonsült vezetője a gazdaság lendületesebb növekedését és a defláció rémével való végleges leszámolást tervezi az előttünk álló években, melynek hatására a jen húsz hónapja nem látott szintre gyengült. A részvénypiac is jól szerepelt, a japán fizetőeszköz tartósabb gyengülése ugyanis az exportorientált vállalatok számára lehet majd jó hír.Az ázsiai tőzsdéken eközben felemás kereskedést lehetett látni az elmúlt hét nagyobb emelkedései után, amiben vélhetően az játszhat szerepet, hogy a befektetők a karácsony közeledtével realizálják nyereségeiket. Amerikában továbbra is a fiscal cliff körüli bizonytalanság határozhatja meg a piac hangulatát, ami pénteken kisebb esésekhez vezetett. Az Apple jelentőset gyengült a hét utolsó napján, ami a Nasdaq-ot is lejjebb lökte.
Vágólapra másolva!

Jön a jen gyengítése - Örülhetnek az exportcégek?

Nagyarányú győzelmet aratott a hétvégi japán választásokon a Liberális Demokrata Párt. A hivatalából öt évvel ezelőtt távozó, és a miniszterelnöki széket most ismét megöröklő Shinzo Abe a gazdasági növekedés stimulálását és a lazább jegybanki politika elérését tűzte zászlajára. A miniszterelnök célja, hogy végleg leszámoljon az országot már jó ideje nyomasztó defláció rémével, miközben 3 százalék körüli gazdasági növekedést ér el országa.

Bár azt egyelőre nehéz megmondani, hogy a sok éve tartó próbálkozásokat követően az új japán vezetésnek ezúttal sikerül-e elérnie mindezt, a következő hónapokban Japánt a következő tényezők fogják jellemezni: agresszívabb monetáris és fiskális politika és magasabb infláció (az eddigi 1 százalékos célt szeretnék megduplázni).

A miniszterelnöki pozíció várományosa az utóbbi hetekben már egyértelművé tette, hogy mik a céljai, melynek hatására a jen húsz hónapja nem látott szintekre gyengült a dollárral szemben. A választási sikert követően a deviza újabb ugrással reagált, így a napok óta tartó erős gyengülő trend eddig töretlennek mutatkozik.

A japán jen, dollárral szembeni árfolyamának alakulása

A japán részvényindex, a Nikkei 225 is emelkedett közel 1 százalékot a választási eredményekre, hiszen a közvetetten a jen gyengítésére irányuló kormányzati tevékenység a japán piacon nagy súllyal megtalálható exportrorientált vállalatok számára is előnyös pozíciókat teremthet. A helyi deviza gyengülése ugyanis számukra az operatív eredményességük javulásával járhat.

Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A többi vezető ázsiai részvényindex viszont vegyesen mozog, amiben a múlt hét nagyobb emelkedései utáni profitrealizálásnak is szerepe lehet.

A kínai Shanghai Composite tovább menekül több éves mélypontjától, és a pénteken látott több mint 4 százalékos menetelése után újabb 0,6 százalékkal került feljebb. Rajta kívül a dél-koreai Kospi és a hongkongi Hang-Seng viszont a lemaradók táborát erősítették, és 0,5-0,6 százalékot estek.

Forrás: [origo]

Fiscal cliff szomoríthatja Amerikát

Év végéhez közeledve még mindig nincs megoldás a fiscal cliff ügyében, ami továbbra is aggaszthatja a befektetőket, mivel ha nem sikerül egyezségre jutni, jövő év elején automatikus megszorító csomagot lépnek életbe az Egyesült Államokban, ami recesszióba taszíthatja a világ legnagyobb gazdaságát.

Viszont úgy néz ki, hogy a hétvégén előrelépés történt az ügyben, mivel John Boehner republikánus vezető úgy nyilatkozott, hogy hajlandóak elfogadni a gazdagabb rétegek nagyobb megadóztatását. Ezt korábban ellenezték a republikánusok, és inkább a kiadás oldal nagyobb lefaragását szerették volna elérni, és többek között az erről szóló vita miatt nem tudtak eddig megállapodni.

A hangulatot vélhetően a karácsony előtti utolsó héten is a fiscal cliff körüli hírek fogják meghatározni. Az emiatt kissé borongósabb kedvet kiegyenlítheti a hagyományosan erős "mikulás rally", vagyis, hogy az ünnepek miatti vásárlási kedv a tőzsdékre is átragad, ami erősítheti a részvényindexeket.

Ma a délután makroadat is befolyásolhatja még a kereskedést, délután fél 3-kor a New-York-i FED indexet fogják közzétenni, amire -1-es értéket várnak előzetesen.

A múlt hét utolsó napján viszont költségvetési problémák miatti nyugtalanság határozta meg a kereskedést, ami lefelé lökte az irányadó részvényindexeket. A leggyengébeen a Nasdaq zárt 0,7 százalékos mínuszával, amit az S&P 500 0,4 százalékos, valamint a Dow Jones 0,3 százalékos esése követett.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül tízből kilenc a negatív tartományban fejezte be a kereskedést, kellemes kivételt a nyersanyag kapcsolt vállalkozások jelentettek, melyek 0,9 százalékot tudtak erősödni. Különösen jól mozogtak a Freeport-McMoRan részvényei 4 százalékos drágulásukkal, valamint a Maraton Oil papírjai 2,1 százalékos emelkedésükkel.

Forrás: [origo]

A technológiai szektort a legnagyobb komponensű Apple húzta lejjebb, ami több mint 3,7 százalékot veszített az értékéből. Ennek hátterében az állhat, hogy a Citigroup elemzője vételről tartása minősítette le a papírokat, a célárat pedig 675 dollárról 575 dollárra vágta vissza, mivel szerinte nagy a verseny az okostelefonok között és az iPhone 5 körüli hype is kezd alábbhagyni.

A vállalat felől a hétvégén kedvező hírek is napvilágot láttak, mivel több mint 2 millió új iPhone 5-ös készüléket adtak el Kínában a hétvégén, és ezzel minden idők legjobb startját mutatták be az országban.

Apple árfolyama (Nasdaq, dollár)

Forrás: [origo]

További vállalati hír, hogy 6,5 milliárd dollár értékben készül AIA részvényeket eladni az AIG (NYSE). Az amerikai biztosító az összes papírjától megválna 29,65-30,65 hongkongi dolláros árfolyamon.

A Best Buy-nak nem volt jó napja pénteken, miután bejelentették, hogy februárig kitolják a cég felvásárlási ajánlatának határidejét, ami után a részvény 15 százalékot zuhant. A társaság szerint sokkal jobb képet kaphat Richard Shulze a vállalat alapítója, ha a karácsonyi szezonban elért eredményekkel is tisztában van.

5,2 milliárd dollárért megvásárolná a First Quantum Minerals az Inmet Mining-ot, mely rézbányászattal foglalkozik Afrikában. November végén már adott vételi ajánlatot az előbbi vállalat, de azt elutasították. A bejelentés előtti árhoz képest 36 százalékos prémiumot tartalmaz az ajánlat. Az összeolvadás révén a világ 5 legnagyobb réztermelője között lenne a vállalat.