Netes kémekre figyelmeztet az OTP

Vágólapra másolva!
Kémprogramot használó, az ügyfeleket adategyeztetésre kérő hackerek támadásától félti ügyfeleit az OTP. A bank közölte, soha nem kér adategyeztetést a neten keresztül, egyúttal kérte az ügyfeleket, ha a megszokottól eltérő működést tapasztalnak, jelezzék a banknak.  
Vágólapra másolva!

Az OTP Bank új internetes támadásra figyelmeztet netbankos belépő oldalán. A bank idézi a Bankszövetség közleményét, amely szerint hackerek Európában és most már hazánkban is egy új módszerrel próbálják meg a banki ügyfelek számláit jogtalanul megterhelni.

A nem megfelelő védelemmel rendelkező számítógépeken vagy okostelefonokon a bűnözők egy kémprogram segítségével átveszik az irányítást, miután az ügyfél bejelentkezik az internetbankba. Ezt követően egy adategyeztetésre felhívó és az ügyfél türelmét kérő üzenetet jelenítenek meg, miközben a háttérben jogosulatlan pénzátutalásokat kezdeményeznek.

Az OTP közölte: a bank nem kér adategyeztetést a honlapján vagy az internetes banki rendszerében, az ilyen kérés mindig csalárd próbálkozás. A bank szerint odafigyeléssel és a számítógép megfelelő védelmével (jogtiszta és biztonsági szempontból folyamatosan frissített operációs rendszer, naprakész vírus- és kémprogram-védelmi megoldás használata, tűzfal használata, stb.) az ilyen akciók megakadályozhatók.

A bank egyúttal kéri az ügyfeleket, hogy ha a szokásostól eltérő működést tapasztalnak, például adategyeztetésre történő felhívás jelenik meg, vagy a megszokottól eltérő képernyőelemmel találkoznak, jelezzék a banknak.