Vágólapra másolva!
Tovább gyengült délután a BUX, mely zárásra jelentős mínuszt könyvelhetett el, amiben többek között a forint mélyrepülése, és a főbb papírok esése játszotta a főszerepet. A MOL, az OTP, és a Magyar Telekom is pocsékul teljesített ma. Európában faragtak kissé mínuszaikból a vezető részvényindexek, melyek közül az olasz, a belga, és a spanyol már a pozitív tartományban mozog a kedvező amerikai nyitás után. A tengerentúlon ugyanis felfelé vették az irányt a piacok, ami mögött a fiscal cliffel kapcsolatos optimizmus állhat. A jókedvet pedig a pocsék New-York-i FED index sem tudja eddig elrontani.
Vágólapra másolva!

Újra lemaradt a BUX

Tovább csúszott lefelé délután a magyar részvényindex, és végül 1,3 százalékos mínuszban állapodott meg. A BUX ezzel jelentősen alulteljesítette régiós társait, ahol a napközbeni mínuszokat kisebb pluszokká tudták átfordítani az indexek a kereskedés végére. A hazai benchmark gyengülése a forint és a főbb papírok nagyobb esése miatt következett be, ugyanis az OTP, a MOL, és a Magyar Telekom is jelentős lejtmeneten ment keresztül.

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom 2,6 százalékos zuhanása arra vezethető vissza, hogy a T-Systems csoportja elbukta a hazai elektronikus útdíjszedési rendszer kiépítésére kiírt tendert. A pályázatot a Getronics Magyarország Kft nyerte meg.

Emiatt a másik vesztes pályázó, a Synergon részvényei is 3,3 százalékot vesztettek értékükből ma.

A MOL 1,7 százalékot veszített ma értékéből, mivel Horvátország leminősítése után az olajcég besorolása is veszélyben lehet. Az S&P még péntek este rakta bóvli kategóriába a déli ország adósbesorolását a reformintézkedések hiányára és a gyengülő fiskális helyzetre hivatkozva. A hitelminősítő Magyarország korábbi leminősítését követően közölte, hogy akkor még nem nyúl a MOL besorolásához, viszont, ha újabb magyar vagy horvát osztályzatrontás történik, az befolyásolni fogja az olajcég megítélését is.

Az OTP főleg a rossz hangulat miatt zuhant 1,7 százalékot. Az OTP alapkezelő részesedése egyébként 5 százalék alá csökkent az E-Starban.

A főbb papírok közül egyedüli kivételként a Richter tudott emelkedni, melynek 0,9 százalékkal került feljebb az árfolyama. A másik gyógyszergyártó, az Egis viszont szintén pocsékul teljesített, és 0,6 százalékos mínuszban zárt.

Forrás: [origo]

A forint nagy gyengülésen ment keresztül ma, késő délután három hónapos mélypontján, 288 körül állt meg a zuhanása az euróval szemben. A nagy esés hátterében többek között a holnapi jegybanki ülésen valószínűsíthető kamatcsökkentés, valamint Matolcsy György hétvégi nyilatkozatai állhatnak. A dollár/forint kurzusa 218,5 körül, a svájci franké pedig 238,2 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Nyakló nélkül zuhan az Aggreko

Borongós hangulat uralkodott Európában a mai kereskedés során, ami a fiscal cliff körüli bizonytalanságra vezethető vissza, annak ellenére, hogy a hétvégén előrelépés történhetett a kérdésben.

A pesszimizmust Angela Merkel nyilatkozata is növelhette, aki elmondta, hogy az Unió tagállamainak nagyon keményen kell dolgozniuk ahhoz, hogy fenn tudják tartani a mostani jóléti rendszereiket, és versenyképesek tudjanak maradni.

Hogy ne legyen teljesen borús a kép, arról a japán és kínai tőzsde reggeli emelkedése, valamint az amerikai piacok délutáni jobb teljesítménye tehet. Ezek után faragtak kissé nagyobb mínuszaikból a főbb indexek, és az olasz, a belga és a spanyol börze már a pozitív tartományban mozog zárás előtt.

Forrás: [origo]

Európában a legnagyobb lemaradást a telekomcégek mutatják, leginkább a holland KPN vezetésével, mely továbbra sem tud felállni a padlóról. A társaság részvényei 13,8 százalékot szakadtak ma, miután bejelentették, hogy nem fizet osztalékot a vállalat a 2012-es üzleti év után, mivel 1,35 milliárd eurót költöttek korábban szükséges frekvenciák megvételére. A Fitch pedig "BBB"-ről "BBB-" rontotta le a társaság adósságának minősítését.

A londoni FTSE főleg az Aggreko 21,5 százalékos zuhanása miatt található a negatív tartományban. A generátorokat gyártó cég árfolyama azután került éves mélypontjára, hogy a menedzsment csökkentett jövő évre vonatkozó előrejelzésein.

A francia CAC 40-et a Peugeot 5 százalékos erősödése sem tudja segíteni. Az autógyártó papírjait azután kezdték vásárolni, hogy kiderült a vállalat egyre közelebb jár a megállapodáshoz több pénzintézettel ahhoz, hogy finanszírozáshoz jusson. A cégnek 4 milliárd eurónyi szindikált hitelre van szüksége a refinanszírozáshoz, amit karácsonyig megkaphat a Bloomberg szerint.

Aggreko árfolyama (LSE)

Forrás: [origo]

Újra ralizik az Apple

Emelkedéssel kezdték a napot a vezető amerikai részvényindexek, amiben többek között a fiscal cliff megoldásával kapcsolatos optimizmus játszhat szerepet. John Boehner republikánus vezető hétvégén úgy nyilatkozott, hogy hajlandóak elfogadni a gazdagabb rétegek nagyobb megadóztatását. Ezt korábban ellenezték a republikánusok, és inkább a kiadás oldal nagyobb lefaragását szerették volna elérni, és többek között az erről szóló vita miatt nem tudtak eddig megállapodni.

A jókedvet a vártnál gyengébb makroadat sem tudja eddig elrontani, a New-York-i FED index ugyanis jóval nagyobb mértékben csökkent a vártnál. A feldolgozóipari index értéke mínusz 8,1 pont lett, ami lényegesen gyengébb a Bloomberg konszenzusban szereplő mínusz 1 pontos értéknél.

Forrás: [origo]

A technológiai szektort a legnagyobb komponensű Apple 0,5 százalékos esése tartja vissza, mely a nyitás előtti kereskedésben 500 dollár alatt is mozgott. A zuhanás hétterében többek között az állhat, hogy korábban a Citigroup elemzője vételről tartása minősítette le a papírokat, a célárat pedig 675 dollárról 575 dollárra vágta vissza, mivel szerinte nagy a verseny az okostelefonok között és az iPhone 5 körüli hype is kezd alábbhagyni. Az óriásvállalatot az Iphone5-ök hétvégi 2 millió darabos kínai eladása sem tudja segíteni.

Forrás: [origo]

Az ipari cégeket a Total 1,1 százalékos drágulása segíti, amiben az a hír játszhat szerepet, hogy az olajtársaság hosszú távú szerződést kötött a Cheniere Energy céggel évi 2 millió tonnás földgáz exportról.

A Clearwire több mint 12,7 százalékot zuhant eddig, mivel a Sprint Nextel közölte, hogy a vártnál alacsonyabb áron, 2,2 milliárd dollárért veszi meg a társaságot. Ezzel a Sprint 100 százalékos tulajdonosává válik a vezetéknélküli szolgáltatásokat nyújtó vállalatban, ugyanis már így is több mint 50 százalékát tulajdonolta a cégnek.