Háromhónapos mélységben a forint - Meddig gyengülhetünk?

huf, címlap, kicsi
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetek visszafogott ingadozásához képest látványos gyengülésnek indult a forint az euróval szemben, kora délután 287,5 felett jár az EURHUF. A forint ezzel érezhetően elvált a legfontosabb régiós viszonyítási alaptól, a lengyel zlotytól, és kitört az elmúlt hetekben épített markáns technikai alakzatokból is. A kitörés akár 295 forintig is elrepítheti az árfolyamot, bár valószínűleg nem egyetlen nagy rohamban.
Vágólapra másolva!

Frissítés 16:39: Tovább gyengült kora délután is a forint

Délután sem tudott talpra állni a hazai fizetőkeszköz, 288,5 fölött is járt az EURHUF árfolyama. A pénteki záróárhoz képest már nagyjából 1,5 százalékot veszített értékéből a forint.

Euró-forint keresztárfolyam (1 perces)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Megcsúszott a forint

Szeptember közepe óta nem látott magasságban mozog a forint euróval szembeni árfolyama, a reggeli 283,8 forint helyett koradélután 287,5 körül járnak a jegyzések. Az elmúlt napokban már folyamatos gyengülést láttunk a forint piacán, de ma felerősödött az eladói nyomás, meglehetősen meredek emelkedésben mozog az EURHUF (az euró-forint árfolyam emelkedése a forint gyengülését, csökkenése a forint erősödését tükrözi). A kötvénypiacon nincs jele nagy eladói nyomásnak, a tízéves magyar állampapírok másodpiaci hozama alig pár bázisponttal emelkedett ma a pénteki záráshoz képest.

Euró-forint keresztárfolyam (1 perces)

A forint piacára a következő tényezők gyakorolhatnak hatást a napokban:

  • Matolcsy György szombaton kijelentette, hogy nem biztos, hogy devizakötvényt kell jövőre kibocsátani, az állam nem szeretné növelni a devizaadósságot, inkább forintban szeretné finanszírozni az adósságát 2013-ban is. Ez viszont jelentős kihívást jelenthet, hiszen jövőre 5,3 milliárd eurónyi, azaz mintegy 1520 milliárd forintnyi devizás kötelezettség jár le. (Érdemes kiemelni, hogy a kötvénypiac nem reagált érdemben erre a kockázatra, pedig a teljes forintfinanszírozás jelentős terhet jelenthetne a forint kötvények piacára).
  • A kormány stratégiai szövetséget kötne a jegybankkal a tavaszi elnökváltás után - nyilatkozta szintén Matolcsy György. Ezzel a miniszter egyértelművé tette, ami eddig is elég világos volt: a kormány arra törekszik, hogy "baráti" elnök kinevezésével a saját gazdaságpolitikai céljainak rendelje alá a jegybank monetáris politikáját. A miniszter szerint a jegybank "legalább 12-16 eszközzel bír", amit a kormány gazdaságpolitikájának támogatására használhat. Ezzel valószínűleg az ECB és a Fed által használt, nem konvencionális megoldásokra, különféle eszközvásárlási programokra célozhatott.
  • A holnapi kamatdöntésen a jegybank monetáris tanácsa sorozatban ötödik kamatcsökkentésére készülhet. Ugyan a kamatcsökkentéseket szorgalmazó külső tagok folyamatosan hangsúlyozzák az inflációs célkövetés fontosságát, az erőltetett kamatvágások ennek valamelyest ellentmondani látszanak, és mintha nyíltan a forint gyengítését céloznák.

Magyar specifikus az eladás

A forint mai akciójával látványosan elvált a lengyel zlotytól, miközben az elmúlt napokban sem tudta követni a zloty átmeneti erősödését. Ez arra utal, hogy kifejezetten a magyar helyzettel kapcsolatos aggodalom lehet az eladási hullám hátterében, nem a teljes régiónkkal kapcsolatban változott valami a hangulaton. Mivel egyetlen napon belüli elmozdulásról van szó, kár lenne igazán hosszú távú következtetéseket levonni, de érdemes a zlotyval párhuzamosan figyelni a forintot az előttünk álló napokban, hogy tudjuk, velünk van-e baja a piacnak, vagy az egész régióval.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Áttörte a fontos ellenállást

Érdemes a nemzetközi összevetéshez hozzátenni, hogy a forint eddig 2012 legjobban teljesítő devizája volt, így egy minimális gyengülés nem jelenti feltétlenül, hogy feje tetejére állt a világ. Ahogy korábbi elemzésünkben is rámutattunk, rövid távon a technikai kép az elmúlt hetekben semlegesnek tűnt, a forint a kritikusnak tekinthető 275 és 285-ös szintek között ingadozott az euróval szemben. A fundamentális hátteret tekintve arról írtunk, hogy sokkal nagyobb a valószínűsége egy látványosabb forint gyengülésnek, mint az erősödésnek.

A jelenlegi, 287,3 forintos árfolyam azt is jelenti, hogy a forint áttörte az elmúlt hónapokban kialakult fontos ellenállását 285 forint környékén. Érdemes hozzátenni, hogy az utóbbi időben annyira lecsökkent a likviditás a forint piacán, hogy egy-egy nagyobb vállalati tranzakció is el tudta mozdítani az árfolyamot. A mai kitörés azonban ennél nagyobb intenzitásúnak tűnik, és mivel átlépte a kritikus szintet az árfolyam, elképzelhető, hogy több nagy stop-loss megbízást is aktivált, ami tovább lendítette a gyengülés irányába a forintot.

A mai mozgással az EURHUF árfolyam amellett, hogy elhagyta a korábbi kereskedési sávját, látványosan kilépett abból a szimmetrikus háromszögből is, amit nyár vége óta épített ki a grafikonon. Az alakzatok alapján a technikai célár 295 forint környékére esik, akár a szimmetrikus háromszöget, akár 275-285 forint közötti sáv szélességét vesszük alapul.

Az első fontos ellenállás, amennyiben valóban 285 forint felett marad az árfolyam tartósabban is, rögtön a jelenlegi szinteken található a 200 napos mozgóátlag képében, majd pedig a 290 forintos szinttel is meg kell birkóznia. Ez alapján egyáltalán nem biztos, hogy egyetlen nagy lendülettel éri el a technikai alakzatokból számítható célárat a kurzus.

EURHUF (napi grafikon)