Kínai adatok segítették az árupiacokat

Vágólapra másolva!
Az amerikai kereskedési szakaszban inkább lefelé csorogtak az árak, követve a részvénypiacok megbicsaklását. Az HSBC kínai beszerzési menedzserindexe erősebb értéket mutatott a várakozásoknál, így visszatért az optimizmus a piacokra. Közel 5 százalékot erősödött a Shanghai Composite, pozitív értékre váltottak az amerikai határidős részvényindexek, és a tegnapi tengerentúli esés ellenére pluszba nyitottak az európai részvényindexek is. Ez a jó hangulat emeli a termékek árát is.
Vágólapra másolva!

87 dollárt közelíti a WTI kőolaj ára, amely az amerikai részvények tegnapi gyenge teljesítményének hatására 86 alatt is járt tegnap. A visszatérő optimizmus egyértelműen Kínához köthető: ha a kínai gazdaság kellő ütemben növekszik, az olaj és az egyéb nyersanyagok iránti kereslet is nő, felhajtva az érintett termékek árfolyamát.

Másik oldalról mindenkit óvatosságra int, hogy egyre kevesebb idő van hátra az idei évből, nem sok ideje maradt az amerikai döntéshozóknak a költségvetési szakadék elkerülésre kialakítandó stratégia elfogadására. Ha nem találnak megoldást a problémára rövid időn belül, könnyen recesszióba süllyedhet az amerikai gazdaság, ami az árupiacokat is ismét lejtmenetbe kapcsolhatja.

Forrás: [origo]

A fenti kettőség jellemzi a piacokat hetek óta. Érkeznek jó hírek, amik emelkedést hoznak, de vissza-visszatér a fiscal cliff réme és már csúsznak is lefelé az árfolyamok. Az eredmény egy trend nélküli oldalazás, egy helyben topogás, kivárás.

Az éjszaka visszatérő optimizmus - a Kína hatás - legnagyobb nyertese a nikkel, a maga 2,4 százalékos emelkedésével, de jól teljesített a réz és az ólom is 1,3 százalékos pluszokkal. A vesztesek közül érdemes kiemelni a búzát; a 800 cent alá bukó árfolyamot a visszatérő jókedv sem tudta a kulcsszint fölé visszatornázni.

Forrás: [origo]