Jó biznisz növeli a festékgyártó értékét

Vágólapra másolva!
Értékesíti észak-amerikai dekorációs festék üzletágát az amszterdami székhelyű Akzo Nobel. Az 1,05 milliárd dolláros tranzakció után a KBC Securities elemzője szerint javul a cég EV/EBITDA alapú értékeltsége, ezért "felhalmozásra" ajánlja a részvényt. A részvényárfolyam jelentős ugrással reagált a hírre és a délelőtt folyamán el is érte a KBC elemzője által meghatározott 49 eurós célárat. 
Vágólapra másolva!

Az Akzo Nobel, a világ egyik vezető festékeket és egyéb vegyszereket gyártó és forgalmazó vállalata bejelentette, hogy eladja észak-amerikai dekorációs festék üzletágát az Egyesült Államokban hasonló tevékenységet folytató PPG Industries-nek 1,05 milliárd dollárért. Az ügylet során nagyjából 875 millió dollárt kap pénzben az Akzo, míg a tranzakció tartalmazza a 174 millió dollár értékű dolgozói nyugdíjkötelezettségek átvállalását is.

Az Akzo Nobel egy amszterdami székhelyű multinacionális vállalat. A társaság a dekoratív festékek, falfestékek, lakkok és egyéb speciális vegyszerek területén az egyik piacvezető nemzetközi gyártó és kereskedő cég.



A társaság kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményében (EBITDA) az idei év első három negyedévében a dekorációs festék üzletág szállította a legalacsonyabb profitabilitást. Forrás: [origo]

Annak ellenére, hogy az észak-amerikai dekorációs biznisz árbevétele növekedni tudott, az üzletág EBITDA-ja még mindig nem túl acélos. A tavalyi negatív értékkel szemben idén már pozitív EBITDA várható a menedzsment szerint, de a KBC Securities elemzője úgy véli, hogy a cégnek méretgazdaságossági hátránya van az Egyesült Államokban, és a nagy üzletláncokkal szemben gyenge az árazási pozíciója.

Forrás: [origo]

Az Akzo Nobel számára a tranzakció az észek-amerikai operáció évek óta tartó átstrukturálásának csúcspontját jelenti. 2008-ban vásárolta meg az ingatlanpiaci nehézségek miatt bajba került ICI nevű vállalatot az Akzo Nobel, és megkezdte a cég átszervezését. A vezérigazgató szerint a menedzsment és a csapat remek munkát végzet és végül sikerült a cég amerikai dekorációs festék üzletágát teljesen megreformálni.

Az üzletág az építőipar felfutásával szép növekedés előtt állhat, és a PPG már be is jelentette, hogy három éves időtávon 160 millió dolláros eredményesség növekedést vár az "új szerzeménytől".

Jó biznisz az Akzo Nobelnek

A KBC Securities elemzője továbbra is fenntartja "felhalmozási" ajánlását az Akzo Nobelre. Véleménye szerint az értékesítés pozitívan értékelendő, ugyanis csökkenti az Akzo Nobel EV/EBITDA alapú árazását. A 2013-ra előrejelzett EBITDA érték alapján a korábbi 6,5-szörös értékeltség a tranzakciót követően 6,2-6,3 közé esik vissza. Az elemző megemelte célárát is a korábbi 47 euróról 49 euróra.

Az elemző hozzáteszi, hogy az észak-amerikai dekorációs üzlet tavaly még negatív volt EBITDA szinten, azonban a menedzsment előrejelzése szerint idén ez átlendülhet a pozitív tartományba.

A részvény árfolyama jelentős, 7 százalékot meghaladó emelkedéssel reagált a hírre és nagyjából el is érte a délelőtt folyamán a KBC elemzőjének 49 eurós célárát.

Akzo Nobel (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]