E-Star csőd = nulla a részvényesi érték?

Vágólapra másolva!
Tegnap jelentette be az E-Star, hogy a Fővárosi Törvényszék elrendelte a Társaság csődeljárását. A csődeljárás kezdő időpontja a tegnapi nap, azaz 2012. december 13-a. Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő portfólió menedzsere szerint a csőddel az E-Star részvényesi értéke nullára esett.
Vágólapra másolva!

Tegnap hivatalosan is megindult a csődeljárás az E-Star ellen. Ez azt jelenti, hogy innentől maximum 120 napja van a hitelezőknek arra, hogy először bejelentsék követeléseiket, utána meg a csődegyezség során megegyezzenek a társasággal a tartozások törlesztését illető kérdésekben. A menedzsmentnek 60 napon belül kell prezentálnia a "túlélési tervet", majd ennek többségi támogatásra kell találni mind a biztosított, mind a nem biztosított hitelezők körében. Mint arról már korábban beszámoltunk, a jelzáloggal fedezett tartozások esetében a Raiffesisen bank lehet a mérleg nyelve. Tehát az sem elég, ha a kötvényesekkel egyezségre jut a társaság, a jelzáloggal fedezett hitelezői tartozások esetében is szükség lesz a többségi támogatottságra, ami tulajdonképpen a Raiffeisen Bank beleegyezését jelenti.

A Napi Gazdaság információ szerint Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő portfólió menedzsere arról beszélt egy háttérbeszélgetésen, hogy a csőddel az E-Star nullára csökkentette a részvényesi értéket. Az OTP Alapkezelő a csődegyezség során mindenképpen arra fog törekedni, hogy az E-Star első sorban a hitelezőit fizesse ki.

Tegnap a részvények 14 százalékot emelkedtek, ami ahhoz volt elegendő, hogy a szerdai 208 forintos történelmi mélyponthoz képest némileg korrigáljon az árfolyam. A pénteki csődbejelentés óta, az akkori 409 forintos záró értékhez képest így is 38 százalékot zuhant az árfolyam. A forgalom szerdán és csütörtökön felpörgött azután, hogy hétfőn és kedden limittel esett 15-15 százalékot a részvényárfolyam, pár milliós forgalom mellett. Ezeken a napokon nem volt szinte egyáltalán vételi oldal a részvénykönyvben, ami nem is meglepő, a péntek éjféli csődbejelentés után.

Mi korábban arról írtunk, hogy a csődegyezség során előkerülhet a részvény-kötvény konverzió esete, mint lehetséges megoldás. Abban az írásban arra jutottunk, hogy a kötvényesek egy ilyen konverzió során rosszabbul járhatnak, mint ha visszaadták volna kötvényeiket a társaság által korábban felajánlott bruttó 26 százalékos áron, viszont a részvényesek is veszteséget fognak elszenvedni a tulajdoni hányadok felhígulása miatt.

E-Star

Forrás: [origo]