Magyarország lesz az egyik sztár jövőre

Vágólapra másolva!
Magyarország az egyik kedvenc célpont a feltörekvő piacok között a Credit Suisse-nél. A bankház 2013-ra szóló kitekintése alapján a feltörekvő piacok látványosan jól szerepelhetnek jövőre, miután a nagy intézmények elfordultak ezektől a piacoktól, és lényegesen alacsonyabb arányban tartanak feltörekvő piaci részvényeket, mint szükséges volna.
Vágólapra másolva!

Feltörekvő piacok a fókuszban jövőre

Igen optimista véleményt fogalmazott meg a Credit Suisse a magyar részvénypiacról, a bankház legfrissebb ajánlása szerint érdemes felülsúlyozni a magyar papírokat a feltörekvő piaci részvénybefektetések között. A világ feltörekvő piaci tőzsdéit leképező MSCI Emerging Markets Index ráadásul 2013-ben közel 20 százalékot emelkedhet, látványosan felülteljesítve ezzel a globális részvénypiacokat.

2011 elejétől számítva a feltörekvő piacok (MSCI Emerging Markets Index) teljesítménye érezhetően elmaradt a globális részvénypiacokétől (MSCI World Index), még úgy is, hogy 2012-ben eddig valamivel jobban muzsikálnak a feltörekvő országok tőzsdéi az indexek alapján. Jövőre az erőviszonyok teljesen megfordulnak a Credit Suisse szerint, és Magyarország kifejezetten jól teljesíthet még ehhez képest is.

A Credit Suisse ajánlása azért lényeges, mert a világ legnagyobb alapkezelői és egyéb intézményi befektetői kiemelt figyelemmel követik az MSCI indexeit, befektetéseiket ezek alapján formálják, és a teljesítményüket is az indexekhez viszonyítva mérik. Ha egy alapkezelő felülsúlyozza a magyar részvényeket, az azt jelenti, hogy nagyobb arányban tartja a portfóliójában őket, mint ahogy azt az indexeket számító MSCI szerint a globális részvénypiaci súlyunk alapján indokolt volna. Ha többen döntenek így, az érezhető tőkebeáramlást hozhat a budapesti tőzsdére.

Az MSCI Emerging Markets index egyébként onnan is ismerős lehet, hogy ebből került ki a Richter december 1-én, ami óriási turbulenciát keltett a részvény piacán. Azóta az MSCI feltörekvő piaci indexeiben csupán három magyar részvény, a MOL, az OTP és a Magyar Telekom szerepel, ami nem jelenti, hogy egy nagy alapkezelő ne vásárolhatna más részvényeket, ha növelni szeretné kitettségét hazánk részvénypiaca felé.

A Credit Suisse hazánk mellett az orosz részvénypiacot is kedveli, javaslata szerint utóbbit 12, a magyar részvényeket pedig 10 százalékkal érdemes felülsúlyozni az MSCI Emerging Markets Index súlyaihoz képest. A mérleg másik serpenyőjébe Lengyelország és Dél-Afrika került, előbbit 5, utóbbit 10 százalékkal súlyozná alul az elemzőház az index összetételéhez képest.

Elfordultak az alapkezelők

A kilátásokat erősíti, hogy 2012-ben drasztikusan csökkent a globális részvényalapok befektetései között a feltörekvő piacok súlya, a májusi 2 százalék helyett októberben már 14 százalékkal maradt el az alapokban lévő feltörekvő piaci részvények aránya a globális részvénypiacokat leképező MSCI World Index súlyaitól. A legnagyobb feltörekvő országok, Brazília, Oroszország, India és Kína részaránya a májusi 4 százalékos felülsúlyozásról 14 százalékos alulsúlyozásba fordult.

Ahogy csütörtöki elemzésünkben is rámutattunk, a befektetési alapok tőkeáramlása kiváló mércéje tud lenni az intézményi befektetői hangulatnak. Ha jelentős tőkekiáramlást vagy alulsúlyozást látunk egy-egy területen, az azt jelenti, hogy a befektetők elfordulnak onnan, pesszimistává válnak. Ha ez a pesszimizmus erőteljessé válik, az sokszor kijelöli a fordulópontot is, hiszen ha mindenki negatívan áll az adott piachoz, akkor kis túlzással már nincs, aki eladjon.

Érdemes hozzátenni, hogy a magyar részvények súlya az MSCI Emerging Markets indexben rendkívül kicsi, mintegy 0,2 százalék, a Richter példájából viszont tudhatjuk, hogy az indexet annyi meghatározó nagyságú intézményi befektető követi, hogy a magyar piac méreteihez képest óriási tőkét tud megmozgatni egy hajszálnyi átsúlyozás is.