Egyre kevesebben veszítik el a fedélt a fejük fölül az USA-ban

Vágólapra másolva!
Legutoljára 2006 decemberében volt annyira alacsony az ingatlanárverések száma az USA-ban, mint november során a RealtyTrac adatai szerint. Az előző év azonos időszakához képest 28 százalékkal kevesebb kilakoltatás volt az USA-ban az előző hónapban. Úgy fest, mintha az amerikai ingatlanpiacon tartósan javulna a helyzet.
Vágólapra másolva!

71 hónapos mélypontra esett vissza november során az USA-ban az ingatlanárverések száma a RealtyTrac adatai szerint. Az adatok azt mutatják, hogy a nehezén már túllehet Amerika, kiheverhette az ingatlanbuborék kipukkanását. A hatalmas fellendüléstől még messze lehet a piac, de már talán felfedezhetők a fordulat jelei.

Az ingatlanárverések száma a 2009-2010 év eleji csúcsokról drasztikusan visszaesett, 350 ezer fölött is volt a mutató, mely egészen 180 ezer környékéig zuhant vissza.

Az ingatlanpiac mozgását lekövető Dow Jones Ingatlanpiaci index ugyan még messze jár a 2006-os csúcsától, de komoly felpattanást tudott bemutatni. A benchmark a 90 pontos szint környékéről egészen 240 pontig tudott bővülni nagyjából 3 év leforgása alatt.

Forrás: [origo]

Javul a technikai kép

A Dow Jones Ingatlanpiaci index mozgását lekövető ETF, az iShares Dow Jones US Real Estate Index Fund ugyan szeptember óta nem muzsikált olyan jól, de november közepén egy fontos szintről fordult az árfolyam.

Mi az az ETF?

Az ETF a tőzsdén kereskedett befektetési alap angol nevének rövidítése. Az ETF-ek olyan befektetési alapok, amelyeknek befektetési jegyeit bevezetik tőzsdére, így a részvényekkel megegyező módon lehet adni-venni az alapot. Az ETF-ek általában indexkövető alapok, azaz egy előre meghatározott részvényindek összetételét képezik le pontosan, így egy tranzakcióval megvásárolhatóvá téve az egyébként nehézkesen előállítható nagy részvényportfóliókat.



Az indikátorok is viszonylag jól néznek ki, az MACD november közepe óta vételi szignált mutat, miközben az RSI 50 fölött tartózkodik.

iShares Dow Jones US Real Estate Index Fund ETF (NYSE Arca)

Forrás: [origo]