Vágólapra másolva!
A France Telecom piaci értéke szerint a befektetők alábecsülik a telekommunikációs cég készpénztermelő képességével a pénzügyi igazgató elmondása szerint. Versenytársaival ellentétben a francia társaság nem tartozik a túlzott mértékben eladósodottak közé, és októberben ugyan csökkentette osztalékát, de ennek hozama még mindig 10 százalék feletti, amivel jócskán a szektorátlag felett található.
Vágólapra másolva!

Jó egészségnek örvend a francia telekom óriás

A France Telecom jelenlegi piaci értéke nem tükrözi hűen a vállalat készpénztermelő képességét a francia telekommunikációs cég pénzügyi igazgatója, Gervais Pellissier szerint - írja a Bloomberg. Szerinte az előrejelzések túlságosan pesszimisták és nem veszik figyelembe a társaság előrejelzéseit.

Pellissier elmondása szerint a France Telecom az európai telekommunikációs szektor egyik legegészségesebb cége, adósságállománya csupán 31,2 milliárd euró. Cége vevő lenne felvásárlásokra, ezek forrásainak biztosításához pedig értékesítené egyes egységeit.

A lehetséges célpontok között a TeliaSonera spanyol egysége, a Yoigo merült fel, amire még az év végéig ajánlatot tehet a France Telecom. Ezen kívül érdeklődést mutatott a Vivendi marokkói operációja, a Maroc Telecom iránt is.

Trendi az IPO

Eközben az európai telekommunikációs szektor komoly gondokkal küzd a lassuló gazdasági környezetben, az árbevétel csökkenése mellett a profitabilitás is erodálódik. Javarészt költségcsökkentésekkel reagálnak a vállalatok, főként létszámleépítés formájában, mint a Deutsche Telekom vagy a Magyar Telekom. Ezen kívül a hatalmas adósságállománnyal küszködő cégek egyes egységeik kiárusítására kényszerülnek, közülük a spanyol Telefónica és a finn-svéd TeliaSonera emelhető ki, akik több IPO-t is lebonyolítottak ősszel.

A Telefónica Deutschland, a MegaFon és a Kcell tőzsdei debütálása után újabb telekomcég érkezésére lehet számítani, ugyanis Pellissier elmondása alapján a France Telecom parkettre vinné brit egységét az EE-t. Az ügyletre még várni kell egy darabig, leghamarabb 2013 végén-2014 elején kerülhet rá sor, előtte azonban még tulajdonostársának, a Deutsche Telekomnak is rá kellene bólintania a lépésre. Rajta kívül a Telefónica latin-amerikai egysége is tőzsdére tart, de ennek pontos időpontja még nem nyilvános.

Továbbra is kecsegtető osztalékhozamot kínál a France Telecom

A francia telekomcég még októberben vágta vissza osztalékát a nehéz gazdasági környezetre hivatkozva, valamint a Fitch is leminősítő lépése sem kedvezett neki. A társaság egyaránt 80 centes részvényenkénti osztalékfizetést tervez a 2012-es és 2013-as üzleti évek után, ami 41 százalékkal múlná alul a legutóbbi 1,4 eurós osztalékot. Ennek ellenére továbbra is igen kecsegtető 10,8 százalékos osztalékhozamot kínál a 8,4 százalékos szektorátlaggal szemben.

Forrás: [origo]

A profitabilitás visszaesése miatt a részvényesi juttatások lefaragására kényszerülnek az európai telekommunikációs szektorban tevékenykedő vállalatok, így koránt sem meglepő a France Telecom lépése. Mindez az osztalék csökkentése formájában testesül meg, az elmúlt hónapokban a kifizetés megnyirbálása mellett tette le a voksát a Deutsche Telekom, a Telefónica, a KPN, a Telekom Austria, sőt, a France Telecom lengyel leánya, a TPSA is, illetve korábban a Magyar Telekom is.

Lehangoló teljesítmény

Idén a France Telecom részvénye nyújtotta a leggyengébb teljesítményt a CAC40 indexben, valamint az európai telekommunikációs szektort tekintve sem vitézkedett a papír. A Stoxx Europe 600 Telecommunications (SXKP) index 10 százalékos csökkenése mellett a France Telecom árfolyama 31 százalékkal került lejjebb.

A legfőbb hazai versenytársai közül a Vivendi (+1%) és az Iliad (+43%) is sokkal jobban teljesített. Utóbbi igen nagy nyomást helyez diszkont csomagjaival versenytársai nyakába, kiugró teljesítménye ennek tudható be.

A francia telekomcégek, a CAC40 és a Stoxx Europe 600 Telecommunications indexek
relatív teljesítménye 2012-ben

Forrás: [origo]