Vágólapra másolva!
Korrigálni kezdték az elmúlt napok emelkedéseit az európai részvényindexek, mivel kisebb mínuszokat szedtek össze délelőtt. Így kissé rossz hangulatban várhatják a befektetők az eurózóna pénzügyminisztereinek újabb találkozóját, ahol a görög segélycsomag még ki nem utalt részletéről dönthetnek az érintettek. A tegnapi FED döntés az újabb eszközvásárlási programról, és a közös európai bankfelügyelet elindítása sem okozott nagyobb örömet a piacon. Itthon a BUX régiós társaival együtt szintén a gyengülés jeleit mutatja, melyet főleg a Magyar Telekom esése tart a negatív tartományban.  
Vágólapra másolva!

Régiós társaival esik a BUX

A régióban is elromlott a hangulat, ami után lefelé csordogálnak a szomszédos piacok irányadó részvényindexei. Itthon a BUX sem bír kikecmeregni a negatív tartományból, mely így az európai tőzsdékkel együtt esik, és már 0,2 százalékos mínuszban mozog délben, leginkább a Magyar Telekom esése miatt.

A WIG 20 is visszafordult másfél éves csúcsáról, és már 0,3 százalékot vesztett az értékéből.

A befektetőket az a hír is elszomoríthatja, hogy a Moody's hét magyar bankot minősíthet le, többek között a belső környezet kiszámíthatatlansága, és a nyugat-európai anyabankoktól érkező támogatások csökkenése miatt.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül a Magyar Telekom számít a nap eddigi vesztesének, mely az elmúlt napok emelkedéseit kezdhette korrigálni, és már 1 százalékot esett. Rajta kívül a MOL is mínuszban mocorog 0,1 százalékos kisebb gyengülése után.

A leminősítés lehetősége ellenére az OTP visszajött a nyitás utáni nagyobb mínuszokból, és tegnapi záróértéke körül kereskednek vele.

A két gyógyszergyártó közül a Richter nem tud jelentőset erősödni, míg az Egis sem teljesít jól, és már 0,5 százalékkal került lejjebb az árfolyama.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a csődben lévő E-Star meglepően jól teljesít, és limitárukhoz tapadtak 15 százalékos menetelésük után. A nagy esések azt követően bontakoztak ki a részvény piacán az elmúlt napokban, hogy a Raiffeisen felbontotta a vállalattal kötött hitelszerződéseket, melyet követően az E-Star csődvédelembe menekült. A Népszabadság információi szerint a jelzáloggal rendelkező hitelezők többségének is hozzá kell járulnia a csődegyezséghez.

Rajta kívül a CIG Pannónia 4,7 százalékot zuhant, míg a Masterplast 0,4 százalékos pluszt szedett össze.

E-Star árfolyama (HUF)

Forrás: [origo]

A forint nagyobb gyengülésen ment keresztül látszólag minden ok nélkül, melynek hátterében az állhat, hogy az alacsony forintpiaci likviditás közepette egy-egy nagyobb szereplő tranzakciója is képes hirtelen mozgást kiváltani. Az euró/forint kurzusa megkezdte a kisebb korrekciót, és a 283,5-ös szint felé kezdett visszacsorogni. Egy dollárért 217,1 forintot, egy svájci frankért pedig 234,3 forintot kérnek délben a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Hozamcsökkenés az ÁKK aukcióján

Jelentős hozamcsökkenés mellett adott túl az ÁKK 3, 5 és 15 éves kötvényein. Az érdeklődés átlagosnak tekinthető, a hároméves kötvények csupán másfélszeres, az ötévesek 2,8-szoros, a tizenötévesek pedig 4,6-szeres lefedettség mellett találtak gazdára.

Forrás: [origo]

Visszafordultak az indexek Európában

Korrigálni kezdték az elmúlt napok menetelését az európai részvényindexek az eurózóna pénzügyminisztereinek mai újabb ülése előtt, ahol a görög segélycsomag többi részének a kiutalásáról dönthetnek az érintettek. Görögország minden bizonnyal megkapja a korábban elfogadott 34 milliárd euró körüli hitelének még ki nem utalt részét annak ellenére, hogy a meghosszabbított kötvény visszavásárlási programjuk felemásan sikerült a héten. Annak sikere ugyanis feltétele volt a teljes összeg folyósításának.

Ezen túl nem okozott kitörő örömet a piacon a legújabb amerikai eszközvásárlási program elindítása, és a közös európai bankfelügyelet felállításának a híre. Az utóbbi értelmében minden, 30 milliárd eurónál nagyobb mérlegfőösszegű bank felügyeletét az EBA látná el, és a megállapodást azért lehet sikerként elkönyvelni, mivel ez egy újabb jelentős lépés az eurózóna bankrendszerének egységesítése felé.

A hangulatot az sem tudta nagymértékben javítani, hogy Spanyolország felgyorsítja nyugdíj reformját, melynek keretében többek között emelik a nyugdíkorhatárt, és eltörlik azt a szabályozást, hogy az infláció mértékével emelkednek a kifizetések évente. Az intézkedésekre azért van szükség, hogy teljesíteni tudják az Európai Uniónak tett vállalásukat az ország pénzügyi helyzetének rendbetételére.

Európában két kivételként az olasz és spanyol index található a pozitív tartományban, mivel az IBEX-et támogathatja a sikeres spanyol délelőtti kötvénykibocsátás, mely során Spanyolország összesen 2,02 milliárd euró értékben adott el állampapírokat az év utolsó aukcióján.

Forrás: [origo]

A legnagyobb lemaradásban a német DAX található, mely visszatért 4,5 éves csúcsáról, és már 0,6 százalékos mínuszban tanyázik. Az indexet a ThyssenKrupp 2,3 százalékos és az RWE 2 százalékos esése húzza lejjebb.

A francia CAC is gyengül annak ellenére, hogy a Renault kissé visszaadva nagyobb előnyéből még mindig 1,8 százalékos pluszban forog arra a hírre, hogy eladja a Volvóban lévő még meglévő részesedését az autógyártó. Rajta kívül a Danone szintén jól teljesít, másfél százalékot emelkedett, miután az élelmiszeripari cég költségcsökkentési terveket jelentett be.

DAX értéke (pontban)

Forrás: [origo]