Megmenekülnek a görögök, megkapják az újabb hitelt

Vágólapra másolva!
Elfogadták a görög hitelcsomag további részletének a kiutalását az eurózóna pénzügyminiszterei mai ülésükön, melynek keretében Görögország 49,1 milliárd eurót kap a következő három hónapban. Az utalás feltétele volt a napokkal ezelőtt lebonyolított kötvény-visszavásárlási program sikere, melynek eredményét különféle hírportálok egészen eltérő módon aposztrofálták. A mai hírre mindenesetre a görög 10 éves állampapírok hozama kedvezően reagált, tovább folytatva az utóbbi időszak meredek csökkenését.
Vágólapra másolva!

Az eurózóna pénzügyminiszterei mai csúcstalálkozójukon megállapodtak a görög segélycsomag sorsáról, melynek köszönhetően az ország elkerülheti a rövid távon fenyegető csődeseményt. A korábban elfogadott hitelrészletből a maradék 49,1 milliárd eurót is megkapja Görögország március végéig. A csomagból 34,3 milliárd eurót várhatóan már a jövő hét elején folyósítani fognak, míg a maradékot a jövő év elejétől folyamatosan fogják átutalni.

A görögök a meghosszabított kötvény-visszavásárlási programjuk felemás eredménye ellenére kapják meg az újabb részletet. A célként megjelölt 30 milliárd euró névértékű kötvényt ugyan sikerült visszavásárolniuk a hét elején -pontosan 31,8 milliárdnyira kaptak felajánlást- ám ezt csak magasabb vételár mellett tudták megtenni, így elvéthetik a 2020-ra vállalt 124 százalékos GDP arányos államadósság teljesítését. Korábban pedig ennek a vállalása volt a feltétele a további hiteleknek.

Jean-Claude Juncker, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup vezetője elmondta, hogy nem hiszi, hogy további intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy Görögország az elvárt szint alá tudja leszorítani államadósságát, de ha mégis, akkor meg fogják tenni a szükséges lépéseket.

Mindenesetre az IMF és Németország is üdvözölte a döntést, és örülnek, hogy a görög mentőprogram újra visszaállt a rendes pályára. A kötvénypiacok kedvezően reagáltak a hírre, a 10 éves görög kötvények hozama 18 bázispontos csökkenés után már 13 százalék alatt mozog.

Forrás: [origo]