Vágólapra másolva!
Történelmi bejelentést tett tegnap a Fed: a jegybank addig nem változtat irányadó rátáján, amíg az infláció szintje nem emelkedik 2,5 százalék fölé, illetve a munkanélküliségi ráta nem csökken 6,5 százalék alá. A Fed természetesen számos más gazdasági mutatót is vizsgálni fog a kamatdöntéseinek meghozatalakor, az infláció és munknélküliség rátájára vonatkozó számszerű célok mindenesetre újdonságnak számítanak. A Fed az előttünk álló hónapokban havi 45 milliárd dollárt költhet majd hosszú lejáratú állampapírok vásárlására, melyet már nem fog sterilizálni rövid kötvények eladásával. A jelzálogkötvények vásárlásával együtt a Fed összesen 85 milliárd dollárt költhet majd eszközvásárlásokra, mely megfelel a piaci szereplők előzetes várakozásainak. Szakértők szerint sokkal inkább a bejelentés korai időzítése tekinthető meglepetésnek, mintsem annak tartalma. A részvénypiacokon a bejelentés hatására kibontakozó kezdeti öröm nap végére teljes egészében elillant, míg a likviditásbővítésekre klasszikusan erősen reagáló arany mostanra már jelentősebb csökkenést mutat. Egy piaci szempontból pozitív bejelentés ilyen gyenge fogadtatása vészjósló jel is lehet.
Vágólapra másolva!

Mit csinál a Fed?

A Fed magyar idő szerint kora este valóban újabb eszközvásárlási programot jelentett be, aminek mértéke nagyjából megegyezik a piaci várakozásokkal. Egy újdonsággal egészült ki a kép: a közleményben a jegybank számszerűen is megjelölte az inflációnak és munkanélküliségi rátának azt a szintjét, melynek eléréséig nem változtatják az irányadó rátát.

A szerdai bejelentés főbb pontokban:

  • havi 45 milliárd dolláros eszközvásárlási programot indít a Fed az év végén lejáró "Operation Twist" program helyett
  • a Fed jellemzően a hosszabb lejáratú állampapírokat vásárolja majd, hasonlóan az OT programhoz, a hatást viszont nem sterilizálja a rövid lejáratú kötvények eladásával
  • a Fed továbbra is vásárolja a QE3 programnak megfelelően a jelzálogkötvényeket, havonta legfeljebb 40 milliárd dollár értékben
  • a kamatok továbbra is extrém alacsonyak maradnak, de a Fed már nem időhorizontot, hanem makrogazdasági feltételeket szab meg
  • a Fed fenntartja az alacsony kamatkörnyezetet, amíg az infláció nem haladja meg a 2,5 százalékot, vagy a munkanélküliségi ráta nem eseik 6,5 százalék alá
  • a Fed tehát 2013-ban havonta akár 85 milliárd dollárt is elkölthet, és a laza monetáris politika hosszú ideig, akár a korábban jelzett 2015 középénél lényegesen távolabbra is nyúlhat, amennyiben a "pénznyomtatás" következtében nem száll el az infláció.

Pesszimista kilátások a Fed-től

A jegybank pesszimista képet vázol az amerikai gazdaság következő években várható állapotáról. A 6,5 százalékos munkanélküliségi rátát 2015-re tartják elérhetőnek, előtte a munkaerőpiaci folyamatokban nem számítanak lényeges javulásra. A 2,5 százalékos inflációt várhatóan nem éri majd el Amerika a következő években, vagyis 2015-ig láthatóan nincs veszélyben a tartósan alacsony kamatkörnyezet a tengerentúlon. Ez egyébként megfelel azon jegybankári várakozásoknak, melyek szerint a Fed először 2015-ben emelheti majd meg irányadó rátáját. Ez jóval távolabbi időpontnak tűnik ahhoz képest, hogy elszórva a piacon már lehetett olvasni olyan véleményekről, melyek már a jövő éves kamatemelést sem tartották kizártnak.

Ijedtségre nem ad okot, hogy a legutóbbi mérések szerint Amerikábn az infláció már 2 százalék feletti szinteken van. A Fed közleménye szerint ugyanis nem az inflációs tényadatokat, hanem a következő időszakra vonatkozó inflációs várakozások alakulását fogja figyelni.

Mit szólnak a Fed lépéséhez a piaci szereplők?

Az RBS devizapiaci stratégája szerint a Fed által megjelölt inflációs és munkanélküliségi szintek nem tekinthetők annyira agresszívnak, hiszen a jegybank korábbi gazdasági prognózisaiból és kommunikációjából is hasonló következtetéseket vonhattak le a piaci szereplők a jegybanki állásponttal kapcsolatban. A szakértő szerint a Fed bejelntése talán mérsékelten talán szigorúbb annál, mint amit korábban lehetett gondolni, hiszen az RBS arra számított, hogy az alacsony kamatkörnyezetet 5,-6 százalékos munkanélküliségi rátáig tartja majd fenn a jegybank.

A Miller Tabak vezető stratégája a CNBC-nek azt nyilatkozta, hogy a Fed bejelntéssel kapcsolatban a meglepetés elsősorban annak időzítésében keresendő - a piac később számított arra, hogy a Fed megjelöl inflációs és munkanélküliségi szinteket -, a tartalma nagyjából megfelel az előzetes várakozásoknak.

A Standard Chartered részvénypiaci stratégája viszont arra hívja fel a figyelmet, hogy a Fed egy történelmi lépést tett, aminek jelentős piaci hatásai lesznek. A szakértő szerint az utóbbi években egy jegybank sem tette ennyire hangsúlyossá a munkaerőpiaci célt a kamatpolitikájának alakításakor, így várhatóan azb amerikai munkaerőpiaci statisztikák heves mozgásokat okoznak majd a tőzsdéken.

Hogy reagáltak a piacok?

A bejelentést követően a részvénypiacon emelkedés bontakozott ki, azonban zárásra erőtlenül hullottak vissza a mutatók a megelőző zárószintekig, illetve valamivel azok alá. A jelenségre több magyarázattal is lehet szolgálni, ezek közül a leginkább kézenfekfők, hogy a piaci szereplők nagyságrendileg a bejelentett havi 45 milliárd dolláros eszközvásárlás bejelentésére számítottak korábban is, így nem érhette őket meglepetés. Másrészt a költségvetési szakadék kérdésében továbbra sem mutatkozik egységes álláspont a republikánusok és demokraták között, ami az automatikus megszorítások ideiglenes életbe lépésével fenyeget. Tegnap ismét megszólalt több válalat vezetője, akik arra figyelmeztettek, hogy a lakosság érezhető módon visszafogja költekezéseit az előttük álló bizonytalanságok miatt.

Az S&P 500 napi grafikonja (pont)

Az újabb pénzmennyiség növelés az ilyen jellegű bejelentésekre emelkedéssel reagáló arany árfolyamára sem tudott tartósan kedvező hatást gyakorolni. Kezdetben a nemesfém felfele vette az irányt, azonban az ázsiai kereskedésben már meredekebb esés mutatkozott. Az arany kilátásaival kapcsolatban ez igen kedvezőtlen jel, hiszen az árfolyam még egy pozitív hírre sem tudott feljebb kerülni.

Az arany árfolyamának alakulása (USD/uncia)