Ismét 1700 dollár alatt az arany

Vágólapra másolva!
Az arany és az ezüst is nagyot esett az ázsiai kereskedésben annak ellenére, hogy az EUR/USD 1,31 felett is járt. Kritikus szintek alá zuhant a cukor árfolyama is az amúgy nem túl izgalmas terménykereskedési piacokon.
Vágólapra másolva!

Az arany 8 dollárral tudott emelkedni a közép-európai idő szerint 19:30-kor záródó nyílt kikiáltásos kereskedési időben és az amerikai elektronikus kereskedés további szakaszában sem került sokkal lejjebb az árfolyama. Meglehetősen ritka az a gyors 15 dolláros szakadás, ami éjjel 2-kor az átlagos napi forgalom egyik leggyengébb szakaszában történt. Egészen 1695 dollár közelébe esett az árfolyam, és azóta sem tér magához. Az ezüst sem maradt le, 2,3 százalékot vesztett az értékéből ma hajnalban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed tegnap bejelentett lépései elvileg segítenék a nemesfém árfolyamát, de piaci elemzők szerint a hatás már beépült az árfolyamokba, mivel a várakozásoknak megfelelő intézkedéscsomag látott napvilágot: havi 85 milliárd dollárt fordítanak kormányzati kötvények és jelzálog fedezetű értékpapírok vásárlására.

Arany árfolyama (uncia/USD)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Érdekes fejlemény viszont a Reuters által megjelentetett hír, miszerint az amerikai kormányzat bányajáradék bevezetését tervezi a nemesfémbányák kitermelésének megadóztatására. A tengerentúlon eddig nem volt ilyen adó, de ismerve a bevételi kényszerhelyzetben lévő döntéshozókat ez hamarosan új adóelemként jelenhet meg ott is.

28 hónapos mélypontjára esett a cukor árfolyama, és határozottan áttörte a 19 cent alatt húzódó, sokáig masszív támasznak számító szintet. A cukor esetében jó hír a szárazság, legalábbis december ezen szakaszában Brazília középső és déli régióiban, ahol az ország cukortermelésének 80 százalékát fenyegetheti az idő előtt megérkező csapadékosabb periódus. Az idei évre vonatkozó kibocsátás mértékére vonatkozó előrejelzést rövid időn belül másodszorra emelte az egyik legnagyobb cukornádipari csoport a Unica. Ezt már nem bírta az árfolyam, és elindult az igencsak távoli mélységekben található következő támaszok irányába.

Cukor árfolyama (font/USD)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]