Megtépték a RIM-et - Pálfordulás a gurutól

Vágólapra másolva!
Közel 6 százalékos ralit követően 13,3 dolláron több mint féléves csúcsára robogott a Research In Motion árfolyama a tegnapi kereskedés során. A befektetők és elemzők közül sokan kedvező véleménnyel vannak az új BlackBerry-készülékkel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Kis híján 6 százalékos emelkedés mellett, hét havi csúcsára szaladt a Research In Motion árfolyama a tegnapi kereskedés során. A BalckBerry telefonokat gyártó cég részvényeiről Eric Jackson, az Ironfare Capital nevű befektetési cég alapítója pozitív véleményt fogalmazott meg és elkezdte vásárolni a papírokat.

A befektető tegnap - a Reuters által is közzétett írásában - párhuzamot állított fel a RIM és a nemrég megszűnt, a Hewlett-Packard által tulajdonolt Palm nevű telefongyártó között. Jackson kiemelte, a Palm közel sem rendelkezett olyan előfizetői bázissal, mint a kanadai vetélytársa, emellett a 2013 első hetében a boltokba kerülő BlackBerry 10 nagy lendületet hozhat a cégnek.

Külön örömre adhat okot a RIM-kedvelőinek, hogy Jackson korábban hosszú távon short pozíciót vett fel a részvényben, most viszont abban bízva, hogy az új készülék jelentősen felkeltheti a 80 millió RIM-előfizető érdeklődését, az árfolyam emelkedésében bízva elkezdte venni a részvényeket.

Mi az a short ügylet?

Olyan tranzakció, amikor a befektető, vagy spekuláns arra számít, hogy bizonyos értékpapír árfolyama csökken. Ekkor nem vételi pozíciót nyit, hanem eladási megbízással lép be a piacra. A tranzakció lebonyolításához általában szükség van arra, hogy a befektető kölcsönkérjen annyi részvényt, amennyit el szeretne adni. Amikor a tőzsdés lezárja egy vételi megbízással az ügyletet, akkor utána vissza tudja adni a kölcsönzött papírokat. A kölcsönzésért díjat kell fizetnie a shortosnak. Azokat a short pozíciókat, melyekhez nem kérnek kölcsön papírt és napon túlra vonatkozik, naked shortnak hívják a zsargonban, de ez több európai országban is tiltott tranzakciónak minősül.



Szeptember 24-e óta több mint a kétszeresére duzzadt a Research In Motion árfolyama, amikor alig jegyezték valamivel 6 dollár felett a Nasdaqon listázott technológiai papírt. A BlackBerry 10-es szériájától azonban annyira sokat remélnek az elemzők, hogy felfele módosították ajánlásaikat. Több iparági szakértő is arra hívta fel a figyelmet, hogy az új készülék lehet az igazi esély arra, hogy évek után végre kibújjon a cég az Apple és a Google árnyékából.

Research In Motion (Nasdaq)