Jelentősen drágultak a gyümölcsök, zöldségek és a húsok

Vágólapra másolva!
Októberben elszabadultak az agrárárak. A gabonafélék 40, a zöldségek közel 20, a gyümölcsök 33 százalékkal drágultak.
Vágólapra másolva!

Októberben jelentősen - éves összevetésben - 24,4 százalékkal drágultak az élelmiszerárakat nagyban befolyásoló agrártermékek - közölte csütörtök reggel a Központi Statisztikai Hivatal.

Az áremelkedés elsősorban a növényi termékek 33,1 százalékos drágulásával magyarázható, az állati termékek esetében 9,6 százalékos növekedést mutat a statisztika. Január és október között az agrártermékek átlagára 14,3 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Szinte minden drágult

A kiugró októberi drágulásban főszerepet játszanak a gabonafélék, amelyek ára 39 százalékkal emelkedett. A burgonya ára 2012 tizedik hónapjában 47,2 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten, de így is elmarad a két évvel ezelőtti szinttől. A zöldségfélék termelőiár-indexe októberben 33,5, a gyümölcsöké pedig 18,5 százalékkal nőtt.

A vágóállatok termelői ára októberben 10,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés kilónkénti felvásárlási ára továbbra is 400 forint felett van, ami közel 20 százalékos emelkedést jelent, ezzel párhuzamosan a vágóbaromfi 9,4 százalékkal drágult. A tej ára 1,1 százalékkal csökkent, a tojásé azonban 37,7 százalékkal nőtt.