Vágólapra másolva!
Az amerikai FED a vártnak megfelelően tegnap este egy újabb, havi 45 milliárd dolláros eszközvásárlási programot jelentett be, ami így nem okozott meglepetést. A hangulat viszont Ben Bernanke későbbi beszéde után romlott el, amikor a jegybank elnöke figyelmeztett, hogy a FED egyedül nem képes megoldani a fiscal cliff problémáját, és gyors megállapodást sürgetett. A nyilatkozat után esésnek indultak a részvényindexek, és végül az S&P kivételével kisebb mínuszban zártak. Ázsiában nagyon vegyesen mozognak a piacok, mely során a japán Nikkei nyolc hónapos csúcsára kúszott. Európában is vegyes nyitásra lehet felkészülni a határidős indexek alapján.  
Vágólapra másolva!

Nyolc hónapos csúcson a Nikkei

Nagyon vegyesen teljesítenek ma az ázsiai részvényindexek, ahol a nagyobb pluszoktól kezdve mínuszokat is lehet látni. Az amerikai jegybanki élénkítés, és Bernanke beszéde az amerikai piacokkal szemben itt nem okozott nagyobb pesszimizmust. A dél-koreai Kospi nyertesen kerül ki a mai kereskedésből, ugyanis 1,4 százalékos emelkedése után 3 hónapos csúcsára mászott, melyben az is szerepet játszhatott, hogy a jegybank két csökkentés után ezúttal nem módosított az alapkamaton.

A japán Nikkeit a nyolc hónapja nem látott gyenge jen is segíti, ugyanis a gyengülő deviza kedvezően hathat az exportáló cégek árbevételére. Ezen túl a további esésének lehetősége is örömmel töltheti el ezeket a vállalatokat, ugyanis a jövő héten megválasztásra kerülő új kormány erőteljes nyomást fog gyakorolni a japán jegybankra, hogy az monetáris eszközökkel további gazdasági élénkítő programokba kezdjen. Ezek után a japán index április óta először tudott a 9700-as szint felett zárni.

A kínai Shanghai Composite gyengülést mutatott az elmúlt napok emelkedései után, és kissé korrigálhatja az összeszedett nyereségét.

Forrás: [origo]

Nikkei 225 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Eltűnt a jókedv Bernanke beszéde után

A várakozásoknak megfelelően az amerikai jegybank szerepét betöltő FED kétnapos ülése után egy újabb, havi 45 milliárd dolláros eszközvásárlási programot jelentettek be az év végén kifutó Operation Twist helyett. Mivel az egyedüli kisebb meglepetést az okozta, hogy a Fed nyíltan makrogazdasági feltételekhez kötötte a monetáris politika alakítását, így nagyobb mozgásokat nem okozott a piacokon, ahol kisebb pluszokat lehetett látni majdnem zárásig.

Azonban Ben Bernanke fél 9-kor kezdődött beszédében kissé lehűtötte a kedélyeket, amiben elmondta, a jegybank egyedül nem képes megoldani a fiscal cliff problémáját, és minél előbbi megállapodásra sürgette a döntéshozókat a kérdésben. A megoldás ugyanis azért lenne sürgős, mert ha év végéig nem sikerül egyezségre jutni, automatikusan életbe lép a mintegy 550 milliárd dolláros automatikus kiadáscsökkentő és adóemelő megszorító csomag, mely recesszióval is fenyegetheti az USA gazdaságát.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a megegyezés nem lesz egyszerű. A republikánusok tegnap ismét kifejezték ellenállásukat a legjobban kereső réteg adóinak megemelésével kapcsolatban, és ehelyett inkább költségcsökkentést szeretnének elérni. Emiatt több politikus szerint karácsonyig nem lesz megállapodás.

Ezek után keddi záróértékükig ereszkedtek vissza a vezető részvényindexek, ahol a legnagyobb mínuszt a kis és közepes vállalatokat tömörítő Russel hozta össze. A Nasdaq-ot a legnagyobb komponensű Apple esése húzta lejjebb, de még így is a 3000 pontos érték felett várhatja a mai nyitást.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen mozogtak, ahonnan a telekommunikációs cégek emelkedtek ki 1 százalékos erősödésükkel, melyhez a Sprint Nextel 1,6 százalékos, valamint a T&T 1 százalékos drágulással járult hozzá.

A pénzügyi vállalatok is jól mozogtak, többek között a Berkshire Hathaway 2,4 százalékos emelkedésének köszönhetően, melyet azután kezdtek vásárolni a befektetők, hogy a Warren Buffett nevével fémjelzett vállalat 1,2 milliárd dollárt költött 9200 darab "A" sorozatú részvény visszavásárlására. Ezen túl azt is bejelentették, hogy az egy részvényre jutó könyv szerinti érték maximum 120 százalékáig vesznek sajátrészvényt a korábbi 110 százalékos limit helyett.

Rajta kívül a Citigroup 1,4 százalékot, a Bank of America 0,6 százalékot, míg a Wells Fargo 0,6 százalékot erősödött.

A technológiai szektort a Research in Motion 5,6 százalékos szárnyalása segítette tegnap, ezzel pedig héthónapos csúcsot ért el a BlackBerry telefonok gyártója, mivel egy alapkezelő, Eric Jackson optimistán nyilatkozott a részvényről. Véleménye szerint az új BlackBerry 10-es készülék nagy sikert arat majd.

Viszont ez sem tudott segíteni a technológiai szegmensen, ugyanis a szektortársak közül az Apple 0,4 százalékot, a Cisco 0,2 százalékot, a Qualcomm pedig 1,3 százalékot vesztett értékéből. A HP viszont jól teljesített, és 1,9 százalékot emelkedett.

Forrás: [origo]

A bejelentések a nyersanyagokat és a dollárt is megszédítették, mivel azt követően az arany meredek emelkedésbe kapcsolt, de utána a kisebb hangulatromlás miatt már nem talált magára, és 1 százalékos mínuszba fordult át. A dollár is gyengült, és az euróval szembeni kurzusa 1,31-es szintekig került vissza. A WTI olaj 0,2 százalékot vesztve értékéből 86,5 dollár körül található.

Ma a makroadatok közül érdemes lesz figyelni a heti friss munkanélküli segélykérelmek számára, valamint a novemberi kiskereskedelmi forgalom és termelői árindex alakulására is.

Arany árfolyama (uncia/USD)

Forrás: [origo]