A Fed lépése segítheti a forintot

Vágólapra másolva!
A Fed folytatja expanzív monetáris politikáját, amely fenntarthatja a pénzáramlást a magasabb kamatozású, kockázatosabb eszközök irányába.
Vágólapra másolva!

Nem okozott csalódást az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve (Fed). A központi bank szerdán 0-0,25 százalék közötti sávban tartotta a kamatot, és bejelentette, hogy a lejáró kötvénycsere-programja után újra állampapír-vásárlást vezet be. A Fed 40 milliárdnyi jelzálog fedezetű értékpapírt és 45 milliárd dollárnyi államkötvényt vásárolhat havonta. A Ben Bernanke vezette központi bank a gazdaság növekedését várja az programtól. A piaci szereplők örülhetnek annak, hogy a jegybank további lépéseket tesz a munkanélküliség csökkentése és a kilábalás érdekében.

A Fed a korábbi kamatdöntések után csak annyit közölt, hogy az évtized közepéig fennmaradhat a jelenlegi, alacsony kamatszint, most viszont azt írták, hogy a ráta emelése akkor következhet be, ha 6,5 százalék alá csökken a munkanélküliség, vagy ha az infláció szintje veszélyezteti az árstabilitást.

A pénznyomtatás segíthet a kedvező globális befektetői hangulat fenntartásában. A hozamvadászat szerepet játszhat a magasabb kamatozású eszközök felértékelődésében, vagyis a Fed programja komoly támaszt nyújthat a hazai devizának is. Ezzel ellentétes hatású lehet a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsának kamatvágási ciklusa, azonban egyelőre Magyarországon a legmagasabb, 6 százalékos a jegybanki alapkamat az Európai Unióban, vagyis a forint kamatelőnye továbbra is jelentős.

A Fed eszközvásárlásai ellenére több kockázat látszik, ami befolyásolhatja a hangulatot. A legnagyobb probléma az Egyesült Államok költségvetési szakadékának kérdése - amelyet még idén meg kell oldani -, valamint az eurózóna adósságválsága. Ben Bernanke Fed-elnök szerda este, a kamatdöntést követően aggodalmának adott hangot a költségvetési szakadék miatt. Szerinte gyorsan meg kellene állapodni a demokratáknak és a republikánusoknak.

A belföldi kockázatok között az esetleges további leminősítéseket lehet említeni. Szerdán este a Moody's bejelentette, hogy leminősíthet néhány magyarországi bankot. A Fitch Ratings pedig korábban közölte, hogy még idén felülvizsgálja Magyarország adósságának besorolását. A múlt hónapban a Standard & Poor's minősítette le az országot egy fokozattal, így már két lépcsőfokkal vagyunk a befektetésre ajánlott kategória alatt az S&P-nél. Az eurót 282 forint körül jegyzik csütörtökön reggel. A héten szűk sávban, 283,5 és 281-es szintek között mozgott az euró/forint árfolyam.