Vágólapra másolva!
Kisebb emelkedéssel kezdték a napot az európai piacok, ahol a befektetők jó hangulatát az amerikai és ázsiai piacok erősödése alapozhatta meg. Nyitás után viszont enyhébb gyengülést okozott a meghosszabított görög kötvényvissszavásárlási program felemás eredménye, mely szerint nem sikerült Görögországnak a kitűzött mennyiséget visszavásárolnia a CNBC szerint. Itthon a BUX minimális mínuszban tanyázik, amiben az OTP és az Egis esése játszik nagyobb szerepet.
Vágólapra másolva!

Másfél éves csúcsán a WIG 20

Egyelőre nem mutat jelentősebb elmozdulást a magyar részvényindex, ami minimális mínuszban található nyitás után. Az Európában uralkodó kisebb hangulatromlás úgy néz ki, kezd átragadni a BÉT-re, ahol a BUX teljesítményét az OTP húzza vissza. A magyar piac illeszkedik teljesítményével a régió átlagához, ahol a legjobban a cseh PX mozog a tegnapi nagyobb lemaradását korrigálva. A WIG 20 továbbra is került másfél éves csúcsa körül található.

Forrás: [origo]

Az OTP kisebb mínuszban tanyázik a tegnapi nagyobb drágulása után. A bank egyébként idén már a második alkalommal emel tőkét román leányában az operáció piaci pozíciójának megőrzése érdekében a Bloomberg szerint. A 140 millió lejes februári tőkeemelést ezúttal 50 millió lejjel fejelte meg a bank, amivel az egység tőkéje 733 millió lejre emelkedett.

A többi blue-chip közül kiemelkedik a Richter, mely 0,6 százalékkal került feljebb nyitás után. A MOL is erősödni tud, és már 0,4 százalékot drágult.

A Magyar Telekom viszont gyengülni kezdett, és újra megindult történelmi, 367 forintos mélypontja felé, és az Egis is elgyengült, és már 1 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

Az E-Star tovább zuhan a lejtőn, és újabb 25 százalékot vesztett értékéből nyitás után, mivel kiterjesztették a kereskedési sávját. Ezek szerint 30 százalékot is eshet vagy emelkedhet. A nagy esések azt követően bontakoztak ki a részvény piacán, hogy a Raiffeisen felbontotta a vállalattal kötött hitelszerződéseket, melyet követően az E-Star csődvédelembe menekült. A Népszabadság információi szerint a jelzáloggal rendelkező hitelezők többségének is hozzá kell járulnia a csődegyezséghez.

A forint a tegnapi nagyobb erősödését kezdte korrigálni a főbb devizákkal szemben, ugyanis az euró/forint kurzusa már 282,5 körül, a dolláré 217,4 körül, a svájci franké pedig 233,2 körül mozog.

EURHUF

Forrás: [origo]

Kisebb korrigálás Európában

Az ázsiai és amerikai tőzsdék jó teljesítménye után kisebb plusszal kezdték a napot az európai részvényindexek, annak ellenére, hogy a CNBC írása szerint nem érte el a kitűzött célt a görög kötvényvisszavásárlási program. A tegnapi határidőig ugyanis nem sikerült a 30 milliárd eurónyi saját kibocsátású kötvényeit visszavásárolni Görögországnak, ami feltétele volt a segélycsomag másik részének az átutalásához. Ezzel ugyanis nem a megállapodásnak szerinti 124 százalékra csökken a GDP arányos államadósság.

Így az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozóján a bankunió mellett a görög hitelrészlet újabb részletének a kifizetése is megvitatásra kerülhet, melyen valószínűleg sikerül megállapodni az európai közös bankfelügyeletről a Suddeutsche Zeitung szerint. Az eredeti tervek alapján a felügyeletnek 2014 elején kell elindulnia, az ECB-nek pedig júliusra a részletes szabályozást el kell készítenie

Délelőtt azonban átértékelhették a görög kötvény visszavásárlási program kisebb kudarcát a piacok, ugyanis lefelé kezdtek korrigálni az irányadó részvényindexek. A befektetők jó hangulatát az amerikai fiscal cliff lehetséges megoldása körüli optimizmus, valamint a FED újabb eszközvásárlási programjának a valószínűsége sem tudja segíteni. Tegnaphoz hasonlóan a legjobban az olasz FTSE/MIB index mozog, mely változatlanul a hétfői nagyobb zuhanását korrigálhatja.

Forrás: [origo]

A német DAX-ot a ThyssenKrupp újabb 2,7 százalékos drágulása segítheti, ezen kívül a Lufthansa 1,6 százalékot, míg az Allianz 0,7 százalékot emelkedett.

A londoni FTSE-t a Tullow Oil 8,4 százalékos zuhanása húzza lejjebb, amit a BHP Biliton kisebb, 0,2 százalékos erősödése egyelőre nem tud kiegyenlíteni. A bányaipari cég egyébként 1,6 milliárd dollárért adja el két ausztrál vállalatban lévő részesedését a kínai PetroChina-nak.

A spanyol IBEX-et a Zara, a Bershka és egyéb üzleteket üzemeltető Inditex kisebb csökkenése húzza vissza, mely annak ellenére kezdett gyengülni, hogy nagyjából a várakozásokkal egybecsengő harmadik negyedéves gyorsjelentést tett közzé. A részvények 1 százalékos mínuszban mozognak.

A francia CAC-ot nem tudja kirángatni a mínuszokból a Peugeot 5,5 százalékos erősödése sem. Az autógyártó azután kezdett drágulni, hogy bejelentették, további 1500 főt rugnak ki a korábban bejelentett 8000 ember után költségcsökkentés céljából.

Peugeot árfolyama (Euronext Párizs, euró)

Forrás: [origo]