Sokat vettek vissza a görögök, de drágábban

Vágólapra másolva!
Bár egymásnak ellentmondó értelmezések láttak napvilágot a görög kötvényvisszavásárlási program eredményével kapcsolatban, a görög hozamszintek további csökkenése arra utal, hogy a piaci szereplők alapvetően elégedettek a bejelentésekkel. Egyesek arra hívják fel a figyelmet, hogy a görögöknek sikerült a kitűzött kötvénymennyiséget visszavásárolni, mások viszont arra, hogy a korábban vártnál magasabb vételár miatt 2020-ra az adósság csökkenése a kitűzött 11 százalékpont helyett csak 9,5 százalékpont lehet.
Vágólapra másolva!

Mivel péntekig nem sikerült a görögöknek a 30 milliárd eurónyi állampapír visszavásárlása (26,5 milliárd eurónyi névértékre érkezett felajánlás), a folyamatra rendelkezésre álló határidőt tegnapig hosszabbították meg. Bár az eredmény értékelését a külföldi hírportálok eltérően tálalják, a görög tíz éves papír hozamának 12,5%-ra csökkenése egyértelmű jelzéseket küld: a piaci szereplők örülnek az eredményeknek.

A görögök összesen 31,8 milliárd eurónyi névértékű kötvényre kaptak felajánlást, vagyis a célként kitűzött 30 milliárd eurós szintet sikerült az országnak átlépnie. A Reuters szerint azonban a korábban kalkuláltnál magasabb árat (az egy eurós névértékért 33,5 centet) kellett fizetni a papírokért. Ez csupán minimálisan múlja felül a korábban vártat, de ennek hatására 2020-ra az adósság nem a kitűzött 11 százalékponttal, hanem csupán 9,5 százalékponttal csökken.

Az eredményekről tegnap az eurózóna pénzügyminiszterei már tartottak egy rövid telefonkonferenciát, de a 34,4 milliárd eurós görög hitelrészlet folyósításáról holnap hoznak majd döntést.