Vágólapra másolva!
Az év minden napjára jutna egy tőzsdei babona vagy közmondásszerű alapigazság, és hiába tűnik úgy egy-két jól kiragadott példából, hogy ezek egész jól működnek, kellemetlen csapdába csalhatják a befektetőket. Ilyen alapigazság lehet az "utolsókból lesznek az elsők", aminek alapján a befektetők akár kereshettek 90 százalékot is 2012-ben, de a történelmi tapasztalatok alapján ez inkább csak véletlen kivétel volt.
Vágólapra másolva!

A tőzsdéken számos makacs berögződés, hiedelem és tévhit tartja magát amióta tőzsde a tőzsde, az év végéhez közeledve pedig rendszeresen előkerül az "utolsókból lesznek az elsők" kezdetű tőzsdei mondóka. Eszerint érdemes azokat a részvényeket keresnünk, amelyek masszívan alulteljesítették a tőzsdéket, mert jövőre nagy ugrás vár rájuk.

A kérdés különösen a Hewlett-Packard kapcsán lehet égető. Szerdai elemzésünkben említettük, hogy egy amerikai befektetési tanácsadó kifejezetten a nagy fordulatokra koncentráló hírlevelében idén a HP-t emeli ki 2012 lemaradói közül, mint a 2013 egyik "győzelmi esélyesét". Mivel a HP egyébként is érdekes helyzetben van, furdallta az oldalunkat a kíváncsiság, hogy vajon tényleg hihetünk-e benne, hogy a nagy esést nagy emelkedés követi majd.

A párhuzamot a Bank of America adja, hiszen a bank árfolyama idén több mint 90 százalékot emelkedett, miközben az évnek még a mezőny legvégéről futott neki, mint az egyik "számkivetett", akitől csak óvva intettek az elemzők. Akkor bejött, de vajon tényleg mindig működik ez a varázslat?

A Bank of America árfolyama 2011-ben és 2012-ben (NYSE)

Ritkán jön ki a lépés jól

Ezerféle módszerrel lehetne vizsgálni a felvetést, mi egy egyszerű, de annál szemléletesebb módot választottunk. Az alábbi ábrán a Dow Jones jelenlegi komponenseinek éves teljesítményét foglaltuk össze, és minden évben (oszlopban) pirossal, illetve zölddel jelöltük az adott esztendő három legnagyobb esést, illetve legnagyobb emelkedést.

Így nincs más dolgunk, mint megkeresni ezen a mozaikképen azokat a részleteket, ahol egy piros mező mellett rögtön zöld szerepel, ezek azok az esetek ugyanis, amikor az egyik év lemaradója a következő év dobogósai közé tudott bekerülni. Épp mint a Bank of America 2012-ben.

Az eredmény sajnos lehangoló: a rengeteg elméleti kombinációból, amikor leggyengébb részvények egyike a következő év legerősebbjei közé kerülhetett volna, az elmúlt 12 évben csupán négyszer következett be a csoda. Lényegesen többször fordult viszont elő, hogy az erősek erősek, a gyengék pedig gyengék maradtak. A HP-vel például 2011-ben és 2012-ben is az utóbbi történt.

Mítoszra ritkán érdemes kereskedni

Érdemes hozzátenni, hogy a módszertan statisztikai értelemben távolról sem tökéletes. Az éves elmozdulások helyett írhatnánk a széles részvénypiaccal szembeni relatív teljesítményeket is, a Dow Jones komponensei helyett pedig valószínűleg helyesebb lenne például az S&P500 indexben szereplő részvényeket vizsgálni. Bár ez esetben olyan hosszú lenne a fenti ábra, hogy Ön eddig a bekezdésig már el sem jutna a cikk olvasásában.

A három leggyengébb és legerősebb részvény kiemelése is önkényes, hiszen puhább verziójában a bölcseletünk hangozhatna úgy is, hogy az egyik évben a piacot relatíve alulteljesítő részvény jó eséllyel teljesíti felül a következő évben a piaci átlagot. Ennek vizsgálatához viszont obskúrus átlagokat, rátákat és egyéb praktikákat kellene használni, ami jó eséllyel fedné el az igazság fontos részéleteit is.

A fenti vizsgálat tehát tudományos mélységűnek aligha nevezhető - legfeljebb brit tudósi értelemben -, mégis kiválóan rámutat arra, hogy pusztán tőzsdei mendemondák, jól hangzó álbölcsességek alapján mennyire veszélyes kereskedni. A legnagyobb kihívás persze az, hogy beazonosítsuk, melyek ezek a téves gondolatok, hiszen a tőzsde és a történelem egyaránt hajlamos ismételni magát, így nagyon sok "népi bölcsességnek" hangzó gondolat valóban működő törvényszerűségekre mutat rá. Ezt a tudást viszont csak sok-sok gyakorlással lehet megszerezni.

Mindez persze nem sokat mond el a HP kilátásairól. Mint ahogy szerdai elemzésünkben bemutattuk, az elmúlt napokban ugyan egy pletyka hajtja az árfolyamot, de a cég akár közel is lehet egy tényleg fontos fordulatot jelző áttöréshez. Ha összejön, akkor pedig valóban lehet a HP 2013 nagy nyertese.

Hewlett-Packard (NYSE)