Kiugró negyedévet zárt a Zara nagytulajdonosa

Vágólapra másolva!
Nagyjából a várakozásokkal egybecsengő harmadik negyedéves gyorsjelentést tett közzé a világ legnagyobb ruházati kiskereskedője, a spanyol Inditex. A Bershka, a Zara, a Stradivarius és egyéb üzleteket üzemeltető cég eredményének bővülése a legfőbb sorok mindegyikén meghaladta a 20 százalékos ütemet éves szinten. A legfőbb hajtóerő a feltörekvő piacok mellett az online értékesítés szerepének növekedése volt.
Vágólapra másolva!

17,8 százalékos árbevétel bővülésről számolt be éves alapon a harmadik negyedévben a világ legnagyobb ruházati kiskereskedője, az Inditex. A spanyol cég profitabilitása a főbb sorok mindegyikén 20 százalék feletti növekedést mutat, a 711 millió eurós nettó eredmény 21,6 százalékkal múlja felül a 2011 július-szeptemberében teljesített 585 millió eurót.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők várakozásához képest már nem tudott ilyen lenyűgöző eredményt felmutatni a társaság. A leginkább figyelt eredménysorok az előrejelzésekkel nagyjából összhangban voltak, csupán minimális eltérést mutattak. A legnagyobb különbség az EBITDA, azaz a kamat, adó, értékcsökkenés és amortizáció előtti eredmény terén alakult ki, de az 1157 millió eurós érték kisebb mértékben múlta alul a 1167 millió eurós várakozást.

Forrás: [origo]

A társaság tájékoztatása szerint a magas növekedési ütem a fejlődő piacok mellett az online értékesítés bővülésének tudható be. Utóbbi szerepe az elmúlt időszakban egyre inkább felértékeldőik a kiskereskedelmi szegmensben, amit jól példáz az amerikai bevásárlási szezon, illetve az egészet elindító Fekete Péntek.

Az Inditex szeptemberben indította útjára Kínában a Zara termékeinek online értékesítését, míg az Egyesült Államok piaca októberben következett. A következő célpont Kanada lesz, ahol 2013 tavaszán-nyarán vezethetik be a szolgáltatást.

A Zara mellett, a Pull and Bear, Bershka és egyéb üzleteket üzemeltető cég szeptember végén 5887 egységgel rendelkezett a világ 86 országában. Idén 360 bolttal bővült a hálózata, míg az éves tervben 480-520 új egység nyitása szerepel.

A részvény 1,3 százalékos csökkenéssel reagált a gyorsjelentése, mellyel a spanyol IBEX35 index egyik leggyengébben teljesítő komponensének számít.Ugyanakkor az év eleje óta sokkal jobb teljesítményt tud felmutatni a részvény 63 százalékos növekedésével, míg ezalatt a spanyol benchmark 4 százalékkal került lejjebb.

Inditex (Madrid Stock Exchange)

Forrás: [origo]