Vágólapra másolva!
Kisebb pluszban találhatóak az európai részvényindexek a mai FED ülés előtt, ahol a befektetők jó hangulatát az amerikai és ázsiai piacok erősödése alapozhatta meg. A görög kötvény visszavásárlás felemás eredménye ugyanakkor visszafoghatja a nagyobb emelkedésektől a tőzsdéket. A DAX ennek ellenére továbbra is négy és fél éves csúcsán található, míg itthon a BUX kisebb mínuszban tanyázik, melyben az OTP gyengülése a "ludas". A bankpapír a tranzakciós adó lehetséges megemelésének a hírére kezdett gyengülni.
Vágólapra másolva!

Az OTP húzza le a BUX-ot

Elgyengült délre a magyar részvényindex az Európában látható kisebb pluszok ellenére. A BUX 0,3 százalékos mínuszban tanyázik, melyben leginkább az OTP esése játszik szerepet. A régióban ezzel kisebb lemaradásban van a hazai benchmark, ahol a PX index kiemelkedik társaitól, mivel a tegnapi lemaradását próbálja behozni. A WIG 20 pedig másfél éves csúcsáról kezdett kisebb korrekcióba.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül az OTP már 0,6 százalékos mínuszban forog, ami mögött a tranzakciós illeték lehetséges megemelésének a híre állhat. A Költségvetési Tanács legfrissebb értékelése szerint a kormány megemelheti a jövő évben életbe lépő tranzakciós illetéket, ha az évközi bevételek nem a tervezet szerint alakulnak, ami még nagyobb teher lehet a bankszektorra nézve.

Az enyhén rosszabb hangulatban a MOL is kisebb gyengülést mutat, 0,2 százalékot vesztett délre az értékéből. Az olajtársaság papírjaira egyébként célárcsökkentés érkezett tegnap a Goldman Sachstól.

A többi blue-chip közül a Richter visszadta reggel megszerzett előnyét, és már tegnapi záróértéke körül mozog.

A másik gyógyszergyártó, az Egis pont ellentétes utat jár be, a nagyobb mínuszait faragva már "csak" fél százalékos esésben található. A Magyar Telekom pedig továbbra is pocsék formában van, és 0,3 százalékkal került lejjebb az árfolyama, bár a 367 forintos történelmi minimum még kissé odébb van.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a csődben lévő E-Star tovább zuhan a lejtőn, és 23 százalékos mínuszban forog. A részvényeknek kiterjesztették a kereskedési sávját, így ma már 30 százalékot is eshetnek vagy emelkedhetnek. A nagy esések azt követően bontakoztak ki a részvény piacán, hogy a Raiffeisen felbontotta a vállalattal kötött hitelszerződéseket, melyet követően az E-Star csődvédelembe menekült. A Népszabadság információi szerint a jelzáloggal rendelkező hitelezők többségének is hozzá kell járulnia a csődegyezséghez.

Rajta kívül a Rába 0,6 százalékos pluszban mozog, míg a PannErgy és a Danubius 0,7, illetve fél százalékot vesztett az értékéből.

A forint nem mutat jelentősebb elmozdulást reggel óta, továbbra is a 282,5-ös szint körül mocorog az euróval szemben, ahova a tegnapi nagyobb erősödés utáni korrekció miatt kerülhetett. A dollár/forint kurzusa viszont kissé lejjebb került, már a 216,7-es szintél mozog, míg egy svájci frankért 233 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF

Forrás: [origo]

Tart az optimizmus Európában

Alapvetően jó a hangulat az európai piacokon, ahol a befektetők optimistán várják az amerikai jegybank szerepét betöltő FED ma esti kamatdöntő ülését. A jegybank valószínűleg a nulla közeli szinten hagyja irányadó kamatrátáját, és a piaci szereplők arra számítanak, hogy a kifutó Operation Twist program helyett egy újabb, akár havi 45 milliárd dolláros eszközvásárlási programot is bejelenthetnek.

Kora délelőtt kisebb korrigálásba kezdtek az irányadó részvényindexek, miután a CNBC szerint nem sikerült Görögországnak a tervezett 30 milliárd kötvényt visszavásárolni a meghosszabbított programja keretében, ami feltétel volt a segélycsomag másik részének az átutalásához. Ezzel ugyanis nem a megállapodás szerinti 124 százalékra csökken a GDP arányos államadósság 2020-ra.

Így az eurózóna pénzügyminisztereinek mai csúcstalálkozóján a bankunió mellett a görög hitelrészlet újabb részének a kifizetése is megvitatásra kerülhet, ahol valószínűleg sikerül megállapodni az európai közös bankfelügyeletről a Suddeutsche Zeitung szerint. Az eredeti tervek alapján a felügyeletnek 2014 elején kell elindulnia, az ECB-nek pedig júliusra a részletes szabályozást el kell készítenie.

Ez visszafoghatja Európát a nagyobb emelkedésektől, de az irányadó részvényindexek még mindig kisebb pluszokban találhatóak. A legjobban már a spanyol Ibex teljesít 0,4 százalék körüli emelkedésével, amit az olasz FTSE/MIB követ. A két dél-európai index továbbra is hétfői nagyobb zuhanásukat korrigálhatják.

Forrás: [origo]

A német DAX továbbra isnégy és fél éves csúcsán tanyázik, és változatlanul a ThyssenKrupp 3,1 százalékos erősödése segíti, amit még a Lufthansa 2,6 százalékos, valamint a Commerzbank 1,7 százalékos emelkedése is támogat. Az acélipari cég azután kezdett menetelni, hogy a Jefferies elemzőház tartásra vételre emelte ajánlását a papírjaira.

Nincs jó napja eddig a Credit Agricole-nak, mely 1,2 százalékos mínusszal tartja a negatív tartományban a francia CAC 40 indexet. A Peugeot viszont kirobbanó formában van, és már 7 százalékot menetelt, mivel a befektetők pozitívan fogadták a cég költségcsökkentő intézkedéseit, melyek keretében a júliusi 8000 ember után újabb 1500 főt bocsátanak el.

A londoni FTSE kikecmergett a mínuszokból, amit többek között az Anglo American 1,9 százalékos, valamint a BHP Biliton 0,2 százalékos erősödése segít. A bányaipari cég egyébként 1,6 milliárd dollárért adja el két ausztrál vállalatban lévő részesedését a kínai PetroChina-nak.

Peugeot árfolyama (Euronext Párizs, euró)

Forrás: [origo]