Tovább pumpálja a pénzt a Fed

kicsi
Vágólapra másolva!
Ma este ér véget az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kétnapos üléssorozata, ami után nyilvánosságra hozzák annak eredményét is. A várakozások szerint marad a rekord alacsony alapkamat, ezen túl egy új monetáris gazdasági élénkítő program is bejelentésre kerülhet. A kifutó Operation Twist névre hallgató programot cserélné a jegybank egy havi 45 milliárd dollár értékű, hosszú lejáratú állampapírok vásárlását tartalmazó programra. Amennyiben a Fed valóban így tesz, az a részvény és kötvénypiacon is hirtelen megugrást eredményezhet, de az arany piacán is áldásos hatással lehet. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy hosszabb távon jelentkeznek-e majd mellékhatások.Frissítés: magyar idő szerint koraeste megérkezett a Fed bejelentése, ami nagyjából a piaci várakozásoknak megfelelő paramétereket tartalmaz. Az egyedüli meglepetés, hogy a Fed nyíltan makrogazdasági feltételekhez kötötte a monetáris politika alakítását.
Vágólapra másolva!

Frissítés: Valóban további vásárlások jönnek

A Fed magyar idő szerint kora esti valóban újabb eszközvásárlási programot jelentett be, aminek mértéke nagyjából megegyezik a piaci várakozásokkal. Egy újdonsággal egészült ki a kép: a közleményben a jegybank nyíltan kijelentette, hogy a monteáris politikát nemcsak az inflációtól, hanem a reálgazdasági mutatók közül a munkanélküliségtől is függővé teszik.

A szerdai bejelentés főbb pontokban:

  • 45 milliárd dolláros eszközvásárlási programot indít a Fed az év végén lejáró "Operation Twist" program helyett
  • A Fed jellemzően a hosszabb lejáratú állampapírokat vásárolja majd, hasonlóan az OT programhoz, a hatást viszont nem sterilizálja a rövid lejáratú kötvények eladásával
  • A Fed továbbra is vásárolja a QE3 programnak megfelelően a jelzálogkötvényeket, havonta legfeljebb 40 milliárd dollár értékben
  • A kamatok továbbra is extrém alacsonyak maradnak, de a Fed már nem időhorizontot, hanem makrogazdasági feltételeket szab meg
  • A Fed fenntartja az alacsony kamatkörnyezetet, amíg az infláció nem haladja meg a 2,5 százalékot, vagy a munkanélküliségi ráta nem eseik 6,5 százalék alá

A Fed tehát 2013-ban havonta akár 85 milliárd dollárt is elkölthet, és a laza monetáris politika hosszú ideig, akár a korábban jelzett 2015 középénél lényegesen távolabbra is nyúlhat, amennyiben a "pénznyomtatás" következtében nem száll el az infláció.

A hírre igazán nagy mozgásokat nem láttunk, de a legfőbb piacok inkább pozitívan reagáltak, hiszen a Fed lényegében a várakozásoknak megfelelő intézkedéseket jelentett be. A vezető részvényindexek a hajszálnyi mínuszbon pár tizedszázalékos emelkedésbe ugrottak, a dollár enyhe gyengülésnek indult, az EURUSD árfolyam 1,31 közelébe szökkent, az arany pedig ennek nyomán 1722 dollárig ugrott.

Az arany azonnali árfolyama (USD)

Korábbi írásunk a Fed várható bejelentéseiről:

Újabb lépésekre készül a Fed

Az amerikai Fed döntéshozói ma állnak fel az asztaltól kétnapos üléssorozatuk után, és este fél hétkor nyilvánosságra hozzák, hogy milyen intézkedésekben állapodtak meg. A fiscal cliff körüli bizonytalanság miatt nincsenek könnyű helyzetben az érintettek, mivel nem tudni, hogy a republikánus és demokrata politikusoknak sikerül-e a megállapodás a költségvetési problémák ügyében. Ha ugyanis nem lesz megegyezés a kérdésben év végéig, jövőre automatikusan életbe lép a mintegy 550 milliárd dolláros kiadáscsökkentő és adóemelő csomag, ami recesszióval is fenyegetheti az USA gazdaságát.

Talán ezést is tartják sokan valószínűnek, hogy a Fed változatlanul hagyja a 0 százalék körüli jegybanki alapkamatot, és a szeptemberben bejelentett havi 40 milliárd dolláros QE3 után egy újabb, havi 45 milliárd dolláros eszközvásárlási programot is nyilvánosságra hozhatnak. A jegybankárok vélhetően nem akarnak stresszhelyzetet teremteni azzal, hogy nem lépnek a piaci szereplők által várt módon.

A hónap végén ugyanis lejár a 2011 szeptemberében indított 400 milliárd dolláros, majd nyáron újabb 267 milliárd dollárral megtoldott Operation Twist program, melynek keretében hosszú lejáratú állampapírokat vásárolt a Fed az eladott rövid lejáratúakból. Míg korábban a likviditás bővítése sterilizációval is együtt járt, addig a legfrissebb várakozások szerint ezt a Fed pusztán hosszú állampapírok vásárlásával cserélheti.

Mi az Operation Twist?

Az Operation Twist keretében az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a portfóliójában lévő rövidlejáratú kötvényeket adja, míg a hosszabbakat megvásárolja, azzal a céllal, hogy a hosszabb távú finanszírozási költségeket csökkentse a gazdasági szereplők számára. Az első ilyen program 2011 szeptemberében indult és 2012 júniusáig tartott, melyet júliusban meghosszabbítottak 2012 év végéig.


A feltételezett új program életbe lépésével összesen már havi 85 milliárd dollárnyi eszközt vásárolhat majd a Fed, melyből a 40 milliárdos rész a QE3-ként ismertté vált jelzálogfedezetű értékpapírok vásárlására vonatkozik. Az intézkedések célja a gazdaság felpörgetése a piacra öntött rengeteg pénzzel, ami az elmélet szerint a bankokon keresztül eljut a gazdaságba, és ott pénzbőséget okozva kifejti "jótékony hatását". Ennek veszélye viszont, hogy a növekedés fellendülésével a rendszerből nem kellő gyorsasággal kiszívott fölös pénz inflációt okoz.

A Fed képviselői mindenesetre addig folytatják a laza monetáris politikát, amíg a munkaerőpiacon nem tapasztalható érdemi javulás, és a gazdasági növekedés nem indul be az általuk kívánt ütemben. Az érintettek ugyanis nem elégedettek, mivel hiába tartják 2008 decembere óta az alapkamatot 0 százalék közelében, és vásároltak azóta több mint 2400 milliárd dollár értékben különböző eszközöket, a gazdasági fellendülés nem akar elkezdődni.

A GDP növekedésének az üteme 2,7 százalék volt a harmadik negyedévben éves alapon, ami élesen csökkenhet ebben a negyedévben. Ezen kívül a munkanélküliségi ráta is még mindig magas 7,7 százalékos értékével. Sokan egyébként pont ebben látják a Fed monetáris politikájának csődjét is, mondván az eszközvásárlások nem a szándékolt módon segítik a gazdasági folyamatokat.

Forrás: [origo]

Mi lehet a hatása?

Amennyiben a Fed valóban bejelenti a havi 45 milliárd dolláros hosszú kötvény vásárlási programot, az a részvény és kötvénypiacon gyors és hirtelen megugrást eredményezhet majd a tengerentúlon. Az S&P 500 rmár a nyitást követően is minimális pluszba kanyarodott, a Fed kedvező döntése pedig a mai kereskedésre minden bizonnyal feledtetni tudná, hogy a költségvetési szakadék kérdésében nem igen sikerült előrelépni az utóbbi hetekben.

Az S&P 500 részvényindex értékének alakulása (pontban)

Ha monetáris lazítás, akkor aranyár emelkedés. A Fed lépésének egyik legnagyobb nyertese vélhetően az arany piaca lenne, miután a nemesfém árfolyama az utóbbi években szoros együttmozgásban volt a Fed mérlegfőösszegének alakulásával. Az eszközvásárlási programok a dollár gyengülésének és az aranyár emelkedésének irányába hatnak.

Az arany árfolyamának alakulása (dollár/uncia)