Vágólapra másolva!
Remekül teljesítettek tegnap az amerikai piacok a befektetők körében uralkodó jó hangulatban, melyet az európai börzék emelkedései alapoztak meg. Az optimizmust az amerikai költségvetési problémák lehetséges megoldása, és a FED újabb eszközvásárlási programjának a valószínűsége fűtötte. Ennek következtében havi csúcsaikra másztak az amerikai részvényindexek a technológiai szektor hathatós segítségével. A jókedv Ázsiára is átragadt, ahol némileg csendesebb kereskedés után tovább emelkedtek a főbb indexek. A pozitív hangulat miatt Európában is 0,3-0,4 százalékos plusszal indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Csendes pluszok Ázsiában

Az amerikai és európai tőzsdék jó teljesítményét látva Ázsiában is felfelé vették az irányt a főbb részvényindexek. A befektetők jó hangulatát a fiscal cliff körüli optimizmus, valamint az újabb amerikai jegybanki eszközvásárlási program esélye erősíthette.

Így a vezető benchmarkok 0,5-0,6 százalék körüli pluszokat szedtek össze, bár a dél-koreai Kospi kissé elgyengült napközben arra a hírre, hogy Észak-Korea sikeres rakétakísérletet hajtott végre, és fellőtt egy műholdat, ami fenyegetésnek minősülhet Dél-Korea biztonságára nézve.

A japán Nikkeit kissé visszafoghatta a nagyobb emelkedésektől, hogy az elemzői konszenzusnál némileg kisebb mértékben növekedett havi alapon Japánban a gépipari megrendelések mennyisége. A szakértők 3 százalékos bővülésre számítottak, miközben a tényleges adat csak 2,6 százalékos expanziót mutatott októberben.

A kínai Shanghai Composite kisebb lemaradást mutat ma az utóbbi időszak nagyobb emelkedései után, bár egyre távolabb kerül így is több éves mélypontjától.

Forrás: [origo]

Fiscall cliff körüli optimizmus segítette Amerikát

Remekül mozogtak tegnap az amerikai tőzsdék, ahol többek között az európai piacok jó teljesítménye, és a költségvetési problémák lehetséges megoldásai miatti optimizmus alapozta meg a jó hangulatot. John Boehner republikánus vezető ugyanis bizakodó hangvételű nyilatkozatban elmondta, hogy szerinte megfelelően alakulnak a tárgyalások Barack Obamával. A politikus megküldte javaslatait a Fehér Házba a fiscal cliff ügyében, és elmondta, hogy változatlanul a kiadásoldali lefaragást várják el az elnöktől.

A kedvező hangulatot azok a várakozások is segítették, melyek szerint a FED tegnap kezdődött kétnapos ülése után egy újabb, akár havi 45 milliárd dolláros kötvényvásárlási programot is indíthat a hónap végén kifutó Operation Twist lecserélésére. Az új lépéssorozat ugyanis segíthet felpörgetni a gazdaságot.

A jó hangulatban a fő részvényindexek havi csúcsaikra kúsztak, ám kissé visszaadtak előnyükből zárásra Harry Reid szavai után, aki szerint nagyon nehéz lesz létrehozni a megállapodást a költségvetési szakadék kérdésében karácsony előtt. A Nasdaq végül 1,2 százalékos pluszban, az S&P 500 és a Dow Jones pedig 0,6 százalék körüli pluszban állapodott meg.

Forrás: [origo]

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül az összes a pozitív tartományban fejezte be a kereskedést, és a legjobban a technológiai vállalatok papírjai mozogtak, melyeket leginkább a legnagyobb komponensű Apple 2,2 százalékos emelkedése húzott feljebb.

Rajta kívül a Microsoft 1,4 százalékot, a HP 0,7 százalékot, a Google pedig 1,7 százalékot erősödött. A Hewlett-Packard azután tudott emelkedni, hogy a pletykák szerint a híres tőzsdei kalóz, Carl Icahn tekintélyes részesedést igyekszik felhalmozni a cégben, ami után annak feldarabolása is szóba kerülhet.

Remekül mozgott az Intel is arra a hírekre, hogy új technológiával fogják gyártani az okostelefonokba készülő chipjeiket, ami versenyképesebbé teheti őket a piacon. A chipgyártó részvényei 2,8 százalékot meneteltek, hozzájárulva a Nasdaq kiemelkedő teljesítményéhez.

Forrás: [origo]

Az ipari szektort a Molycorp eleinte 5,9 százalékos emelkedéssel húzta feljebb, de a ritkaföldfém bányászattal foglalkozó társaság papírjai 8,5 százalékot zuhantak piaczárás után, mikor kiderült, hogy a vezérigazgató elhagyja a céget.

A Dupont pedig 2,4 százalékot drágult piaczárás után, mivel a társaság menedzsmentje jóváhagyott egy 1 milliárd dolláros részvény visszavásárlást, valamint a társaság egy részvényre jutó nyeresége is a korábban jelzett 3,25-3,3 dolláros sáv felső széléhez lesz közelebb.

További vállalati hír, hogy tárgyalásokat folytat a Sprint Nextel a Clearwire 49 százalékának a megvásárlásáról a Financial Times szerint. A vállalatban többségi tulajdonos már a Sprint, de a maradékot is megvenné, ami nem lesz egyszerű, hiszen októberben a Sprint 70 százalékát megvásárolta 20,1 milliárd dollárért a japán Softbank. A hírre 12 százalékot emelkedett a Clearwire, a Sprint viszint 1,6 százalékot esett.

Ma érdemes lesz figyelni a FED kamatdöntő ülésére, ahol a várakozások szerint nem módosítanak a 0,25 százalékos alapkamaton. Ezen kívül a novemberi export-import árindex is publikálásra kerül.

Továbbá az OPEX országok is ma tartják szokásos féléves találkozójukat Bécsben, ahol a piaci várakozások szerint a kitermelési szintekhez nem nyúlnak hozzá, marad napi 30 millió hordón a terv (ettől azért többet szoktak termelni az adatok szerint). Tegnap Szaúd-Arábia tette közzé novemberi termelési adatait, ami egy éve nem látott alacsony szintre, napi 9,5 millió hordóra esett vissza. Júniusban még 10,1 millió hordó olajat hoztak felszínre.

Clearwire árfolyama (Nasdaq, USD)

Forrás: [origo]