Profittal száll ki az állam az AIG-ból

Vágólapra másolva!
4 évvel az állami segítség nyújtás után úgy fest, az amerikai állam ki tud szállni a pénzügyi válság alatt megmentett biztosítóból. A pénzügyminisztérium 234,2 millió részvényt ad el 32,5 dolláros áron a befektetőknek, ráadásul profitot ér el az ügyleten. A részesedések értékesítése után 22,7 milliárd dollár nyereséget könyvelhetnek el az amerikai adófizetők a Bloomberg szerint.
Vágólapra másolva!

Legutoljára szeptember első felében adott el az AIG biztosítóban meglévő részesedéséből az amerikai állam 32,5 dolláros áron mintegy 18 milliárd dollár értékben részvényeket, mellyel 19 százalék alá csúszott a cégben lévő pakettjének nagysága.

A mostani tranzakció 234 millió részvény 32,5 dolláros áron történő eladása ugyan kisebb nagyságú, mint a szeptemberi, de így is 7,8 milliárd dollár fölötti az ügylet mérete. Az állam hat részletben szállt ki az AIG-ből, a mostani eladások során a biztosító viszont már nem vesz magának sajátrészvényt. Korábban a piaci szereplőkön kívül a cég vette a papírjait.

Az állam összesen 185 milliárd dollárnyi segélyt nyújtott a vállalatnak több részletben a válság során, de a pénzügyminisztérium számításai szerint profittal sikerült kiszállni a cégből. Az állam átlagára 28,7 dollár körül alakulhatott a Bloomberg számításai alapján, így részvényenként közel 3,8 dollárt lehet a profit a mostani eladásból. Összesen több mint 880 millió dollár üti az adófizetők markát az USA-ban ebből az ügyletből.

Kora délután érkezett a bejelentés a pénzügyminisztériumtól az AIG eladásokból származó teljes profitról. Összesen 22,7 milliárd dollárt tehetnek zsebre az amerikai adófizetők.

AIG napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]