Nem fizet extra osztalékot az Apple

Vágólapra másolva!
Az Apple valószínűleg nem csatlakozik azokhoz a cégekhez, akik rendkívüli, megemelt osztalékot fizetnek részvényeseiknek a jövőre várható adóemelések előtt a Bloomberg szerint. Ennek egyik oka, hogy a legnagyobb technológiai óriás hatalmas méretű készpénzállományának jelentős része külföldön található, aminek hazavitele tetemes adófizetési kötelezettséggel járna. Az Apple ehelyett rendszeres negyedéves osztalék kifizetésének megemelésére fókuszálhat.
Vágólapra másolva!

Tucatnyi vállalat jelentette be, hogy még év végéig speciális, egyszerinek minősülő megemelt osztalékot fizet ki részvényeseinek, hogy azok még a 15 százalékos, alacsonyabb adókulcs szerint adózhassanak a kapott osztalékok után. Jövőre ugyanis 43,3 százalékra emelkedik az adó mértéke az amerikai költségvetési szakadék miatt, mivel a fiscal cliff automatikus adóemelő és kiadáscsökkentő intézkedések életbe lépését vonja maga után, ha a politikusoknak év végéig nem sikerül megegyezésre jutniuk a költségvetési problémák kérdésében.

Ezért többek között az Oracle, a Wal-Mart Stores és a Costco is ilyen rendkívüli, egyszerinek minősülő osztalékkal szeretne kedvezni részvénytulajdonosainak.

Az Apple ezzel szemben nem kíván csatlakozni a fenti cégek táborához ilyen módon, mivel ez szembe menne működési elveivel. A vállalat ugyanis nem ilyen módon működik, nem fogják felborítani gondosan elkészített üzleti terveiket csak azért, hogy néhány részvényesnek ne kelljen sokat adóznia.

De nem csak ez az egyetlen oka annak, hogy az Apple nem teljesít rendkívüli, megemelt osztalék kifizetéseket. A társaság 121,3 milliárd dolláros készpénzállományának 70 százaléka ugyanis külföldön van, aminek Amerikába vitele hatalmas társasági adó fizetési kötelezettséggel járna. Ehelyett a 2,65 dolláros negyedévi osztalék kifizetés megemelésére fókuszálhatnak egyes elemzői vélemények szerint.

Forrás: [origo]

Az Apple befektetői inkább sokkal jobban aggódhatnak a vállalat gyenge növekedési kilátásai miatt. Többek között az egyre élesedő verseny az okostelefonok és a táblapc-k piacán, a csalódást keltő harmadik negyedév, a kínai terjeszkedés nem a várt szerinti üteme nagy mértékű részvényeladások vezettek, ami után az Apple papírok értéke a szeptemberi 705 dolláros csúcs után 25 százalékkal csökkent.

A cég egyébként 10 milliárd dollárnyi sajátrészvényt tervez visszavásárolni a következő három évben, hogy ilyen módon juttassák pénzhez a befektetőiket. A vállalat viszont még a lépések után is várhatóan 250 milliárd dollárra fogja növelni 2015-re már eddig is hatalmas készpénzállományát.

A Bloomberg értesüléseit egyelőre nem kommentálták a társaságnál, melynek részvényei a tegnapi 0,7 százalékos gyengülés után 530 dollár alatt várják az amerikai nyitást.

Apple árfolyama (Nasdaq, USD)

Forrás: [origo]