Mától kiesik az E-Star a BUX-ból

Vágólapra másolva!
Miután az E-Star a hétvégén bejelentette, hogy csődvédelembe menekül, a részvények a szabályok szerint kikerülnek a BUX és BUMIX indexekből. A BUX index ennek megfelelően a mai naptól már csupán tizenegy tagot fog számlálni a minimálisan előírt tizenkettő helyett. Mivel az E-Star súlya igen alacsony volt a BUX-ban, a lépés vélhetően a részvény és a BUX index piacát sem fogja megviselni.
Vágólapra másolva!

A hétvégi csődvédelmet követően a szabályok szerint távoznia kell a hazai indexekből az E-Star papírjainak, melyre a mai nappal a tőzsde bejelentése szerint sor is fog kerülni. A BUX index ennek megfelelően tizenegy tagosra szűkül, és az alábbi papírokat fogja tartalmazni: Appeninn, CIG Pannónia, Egis, Est Media, FHB, MTelekom, MOL, OTP, PannErgy, Richter, Synergon.

Az E-Star távozása igazából a részvények piacát és a BUX indexet sem fogja megrázni, az utóbbi időszak nagy áresését követően ugyanis a hazai benchmarkban az E-Star súlya mindössze 0,04%-ra apadt. Az erős likviditási feszültségek közepette ráadásul már vélhetően nem sok olyan indexkövető alap van, amelyik az indexsúlynak megfelelő mértékben tarja portfóliójában a papírokat. Az tehát, hogy kiesik a részvény a BUX-ból, várhatóan nem okoz majd többlet eladói nyomást a piacon.

A nagyobb kérdés talán az, hogy mi lesz majd a BUX index sorsa, mely az E-Star kiesésével nem tudja hozni a minimális korlátnak számító tizenkettes tagszámot. A BÉT bevehet az indexbe egy új papírt a magyar piacról, de dönthet úgy is, hogy a jelenlegi létszám mellett megvárja az index következő, márciusi felülvizsgálatát. Ez egyébként nem lenne példa nélküli, hiszen az Orco korábban hasonló időben távozott az indexből, de például a Fotex kiesését követőenj is megvárta a tőzsde az index következő felülvizsgálatát.

Az igen alacsony index létszám közepette viszont a tőzsdének az indexbe való bekerülés feltételeinek esetleges lazítását is át kell majd gondolnia, hiszen már a legutóbbi felülvoizsgálatok során is csak engedmények árán lehetett feltölteni a benchmarkot.