Mi ez, a Nívótlan Bankolás Egyeteme?

Vágólapra másolva!
Majdnem kétmilliárd dolláros, soha nem látott mértékű büntetést fizet az Egyesült Államokban a HSBC brit bank, miután elismerte, hogy egyik leánya éveken át a nemzetközi pénzmosás melegágya volt. Az új vezetők fogadkoznak.
Vágólapra másolva!

Várhatóan kedden jelenti be a HSBC bank, hogy az amerikai hatóságokkal kötött megállapodás értelmében 1,9 milliárd dolláros, rekordmértékű büntetést fizet abban az ügyben, amelyben potenciális pénzmosási esetek figyelmen kívül hagyásával vádolják - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadása.

"Mi ez, a Nívótlan Banki Szolgáltatások Egyeteme?" - ezt írta felháborodásában a HSBC egy latin-amerikai megfelelőségi (compliance) vezetője a mexikói leánybank viselt dolgairól, egy amerikai szenátusi vizsgálóbizottság jelentése szerint. Az érintett leánybank kajmán-szigeteki részlege nemtörődöm gyakorlatával éveken át lehetőséget nyújtott különböző törvénytelen ügyletek lebonyolítására.

A brit pénzintézet azóta jelentősen átalakította a működési struktúráját, és a vezetősége is lecserélődött. Az új vezetők elismerték a különböző szabályozások sorozatos múltbeli megsértését, és azt állítják, hogy a jelenlegi szervezet alapvetően különbözik attól, amely elkövette a hibákat.