Vágólapra másolva!
300-500 millió dollárért vásárolhatja meg a Delta Air Lines a Virgin Atlantic 49 százalékos csomagját a Singapore Airlinestól a Bloomberg forrásai szerint. A világ második legnagyobb légitársasága a világ legforgalmasabb légikikötőjében, a londoni Heathrow-n kívánja növelni befolyását a tranzakcióval.
Vágólapra másolva!

14:10

Fény derült a végső vételárra, ezek szerint a Delta Air Lines 360 millió dollárért vásárolja meg a Virgin Atlantic Airways 49 százalékos pakkját a Singapore Airlinestól.

9:57

Még a héten megállapodhat a világ második legnagyobb légitársasága, a Delta Air Lines a Singapore Airlines Ltd-del a Virgin Atlantic Airlines 49 százalékos csomagjának megvételéről - értesült a Bloomberg a tranzakcióhoz közel álló személyektől. Elmondásuk szerint a vételár 300-500 millió dollár lehet.

1999-ben még 600 millió fontért vásárolta meg a jelenlegi eladó a pakkot, ami a Bloomberg számításai szerint 966 millió dollárnak felel meg a jelenlegi árfolyamon számolva. A Barclays elemzője múlt heti várakozásában 200-300 millió dolláros vételárat fogalmazott meg, miután nemrégiben újrakezdődtek a tárgyalások a felek között.

A Delta Air Lines a világ második számú légitársaságának számít 725 repülőgépével, míg a brit Virgin Atlantic mintegy 40 géppel rendelkezik. A Virgin legnagyobb tulajdonosa az alapító Richard Branson, aki a vezérigazgató múlt heti interjúja szerint nem fogja értékesíteni 51 százalékos részesedését a cégben. Korábban a brit milliárdos értékesítette a cég kisebbségi csomagját a Singapore Airlinesnak. Richard Branson brit befektető vagyonát a Forbes 2012 márciusában 4,2 milliárd dollárra becsült, mellyel a 4. leggazdagabb embernek számított Nagy-Britanniában.

A Delta Air Lines már két éve érdeklődik a Singapore Airlines csomagjának megvétele iránt, mivel ezen keresztül kedvezőbb pozíciókat építhetne ki a legnagyobb utasforgalmat bonyolító londoni Heathrow repülőtéren. Továbbá ez a légikikötő számít a prémium utasok terén a legjövedelmezőbb piacnak.

Jelenleg a Deltát és Air France-KLM-et is magába foglaló SkyTeam légiszövetség rendelkezik a legkisebb részesedéssel a Heathrow-n a landolásokat tekintve. A vezető légiszövetség a Oneworld 50 százalékos kitettségével, míg a Star Alliance is mintegy 25 százalékos részesedéssel rendelkezik.

A Delta 0,3 százalékos emelkedéssel zárt a hír megjelenését követően, mellyel idén már 25 százalékos növekedést tud felmutatni a parketten a légiipari részvény.

Delta Air Lines (NYSE)

Forrás: [origo]

Singapore Airlines (Singapore Stock Exchnage)

Forrás: [origo]