Japán is lefelé húzza világot

Vágólapra másolva!
A japán kormány lefelé módosította az első negyedévi növekedési adatot, így az első negyedévi csökkenés után a július-szeptemberi második pénzügyi negyedévben is zsugorodó japán GDP alapján enyhe recesszióba süllyedt a világ harmadik legnagyobb nemzetgazdasága.
Vágólapra másolva!

A kormány statisztikái szerint a második pénzügyi negyedévben az előzetes adatokkal megegyezően negyedéves összevetésben 0,9 százalékkal, éves szinten 3,5 százalékkal csökkent a japán hazai össztermék.

Az április-júniusi első pénzügyi negyedévre eredetileg 0,1 százalékos negyedéves és 0,3 százalékos éves GDP-növekedés mutattak ki, amit most 0,03 százalékos negyedéves és 0,1 százalékos éves csökkenésre módosítottak. A GDP így két egymást követő negyedévben zsugorodott, azaz recesszió alakult ki a japán gazdaságban.

Az új adatok fokozzák a hét végi, december 16-i választásokat követően hivatalba kerülő új kormányra nehezedő nyomást gazdaságösztönző intézkedések meghozatalára, illetve további monetáris enyhítésre késztethetik a japán jegybankot.