Vágólapra másolva!
Borongós a hangulat az európai piacokon Mario Monti olasz miniszterelnök lemondása miatt, ami után lefelé indultak el a főbb részvényindexek. Az olasz FTSE/MIB nagyot zuhant a hírre, mely magával rántotta a spanyol indexet is. Itthon egyelőre nem mutat nagyobb elmozdulást a BUX, melyet az OTP gyengülése tart kisebb mínuszban. Ma fontosabb makroadat nem várható, így az olasz fejlemények határozhatják meg a kereskedést a tőzsdéken. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Kínai makroadatokra erősödik Ázsia
Vágólapra másolva!

Kisebb mínuszok a BÉT-en

Minimálisan pénteki záróértéke alatt kezdte a hetet a magyar részvényindex, melyre egyelőre nem hat jelentősen az európai piacokon uralkodó rossz hangulat. A BUX mindössze 0,1 százalékos mínuszban mozog, amit főleg a Richter és a Magyar Telekom emelkedésének köszönhet. A régióban kisebb lemaradásban található a PX index, melyet a cseh Telefonica 3,1 százalékos zuhanása húz lejjebb.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül a Richter és a Magyar Telekom tud erősödni, az utóbbi a történelmi mélypontjáról kezdett el távolodni. A MOL egyelőre nem mutat nagyobb elmozdulást, enyhe mínuszt szedett össze eddig. Az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy a stratégiai gáztárolást is állami kézbe venné a kormány az E.On gázüzletágának megszerzését követően, legalábbis a gáztároláshoz benyújtott csütörtöki törvényjavaslatból ezeket a következtetéseket lehet levonni.

Az, hogy a BUX a negatív tartományban található, nagyrészt az OTP fél százalékos gyengülése miatt következett be.

Rajtuk kívül az Egis fél százalékos pluszt szedett össze, míg az E-Star részvények drasztikus eséssel nyitottak a társaság csődje miatt, és 15 százalékos mínuszukkal egyből kiütötték a limitárukat.

Forrás: [origo]

A forint a rosszabb külpiaci hangulatban három hetes mélypontja körül kezdi a hetet az euróval szemben, a kurzus a 283,5-ös szintek körül mozog. A dollár/forint jegyzése 219,8 körül, a svájci franké pedig 235 körül található.

EURHUF

Forrás: [origo]

Lemond Monti, zuhan az olasz index

Gyengüléssel nyitották a hetet az európai részvényindexek amiatt, hogy hétvégén Mario Monti olasz miniszterelnök bejelentette lemondását, aki a 2013-as költségvetés elfogadása után fogja átadni pozícióját. A bejelentésre azért került sor, mert Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök jelezte, hogy indul a következő választásokon, ezzel pedig a mostani vezető támogatását visszavonja.

A piaci szereplők azért lehetnek nyugtalanok, mert ha Mario Monti távozik hivatalából, azzal az általa megkezdett reformfolyamatoknak is vége lehet, ami újra válságot okozhat Olaszországban, és az Európai Uniónak is jelentős nehézségeket okozhat.

Emiatt jelentős lemaradásban található az olasz FTSE/MIB, mely már 2,4 százalékot zuhant. A rosszabb hangulatban a többi börze is esik, bár azok nagyobb zuhanása a spanyol és olasz piac kivételével vélhetően a kedvezőbb kínai makroadatok, és az ázsiai börzék emelkedése miatt maradt el.

Ezen kívül kisebb optimizmusra adhat okot, hogy a görög kötvény visszavásárlás is jól sikerült, ugyanis a vártnak nagyjából megfelelő mennyiségben kerültek vissza Görögországhoz állampapírok. Az állami NET TV szerint 27 milliárd eurónyi felajánlás érkezett a befektetőktől, míg az állam körülbelül 30 milliárdnyit kívánt megvásárolni.

Forrás: [origo]

Az olasz FTSE/MIB indexet az Intesa SanPaolo 4,8 százalékos zuhanása is húzza lejjebb, melyet azután kezdtek adni a befektetők, hogy a Bank of America eladásra minősítette a vállalat papírjait.

A spanyol Ibex-et leginkább a Banco Popular újabb jelentős mértékű zuhanása taszítja a mélybe, a bank részvényei a pénteki 8 százalékos gyengülés után már újabb 8,2 százalékot estek arra a múlt heti bejelentésre, hogy 2,5 milliárd eurós forrásbevonást hajtottak végre részvénykibocsátás révén, ami felhigította a piacon lévő papírok mennyiségét, jelentősen csökkentve értéküket.

A DAX annak ellenére mutat 0,4 százalék körüli mínuszt, hogy kiváló formában van ma is a BMW, mely 0,5 százalékot erősödött nyitás után. A befektetők vételi kedvét a menedzsment pénteki nyilatkozatai hozhatták meg, melyek szerint az amerikai és kínai bővülésre támaszkodva növekvő profitra számítanak. A CEO szerint a társaság jó úton halad a rekordnyereség elérése felé.

A német indexet a Henkel 2,3 százalékos, valamint a Deutsche Telekom 2,2 százalékos gyengülése húzza lejjebb.

Ma fontosabb makroadat nem várható, így jellemzően továbbra is az olasz fejlemények határozhatják meg a hangulatot.

FTSE/MIB értékének alakulása (pontban)

Forrás: [origo]