Vágólapra másolva!
Tovább zuhan az olasz tőzsde Mario Monti lemondása miatt, ami a többi európai piacot is magával rántja. A befektetők attól félnek, hogy a miniszterelnök távozásával a megkezdett reformfolyamatoknak is vége lehet, és újra feltűnhet a színen Silvio Berlusconi, aki az európai krízis újabb hullámát is elindíthatja. Európában kifejezetten rosszul teljesítenek a bankok, míg itthon a BUX szintén a mínuszokat kezdte el halmozni főleg a MOL és az OTP esése miatt.
Vágólapra másolva!

Elgyengült a BUX

A hazai piac is beállt az európai tőzsdék sorába, és délre már jelentős mínuszokat szedett össze a külföldön uralkodó pocsék hangulat miatt. A BUX már 0,6 százalékot vesztett az értékéből, amiben a MOL és az OTP esése játsza a legnagyobb szerepet. A régióban változatlanul a cseh PX index mutatja a legnagyobb lemaradást, melyet többek között a New World Resources 1,1 százalékos gyengülése húz lejjebb.

Forrás: [origo]

A hazai főbb papírok közül a MOL már 1,5 százalékkal, míg az OTP 1 százalékkal került lejjebb. Az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy a stratégiai gáztárolást is állami kézbe venné a kormány az E.On gázüzletágának megszerzését követően, legalábbis a gáztároláshoz benyújtott csütörtöki törvényjavaslatból ezeket a következtetéseket lehet levonni.

A Richter is elgyengült a bíztatóbb nyitás után, és 0,4 százalékot vesztve értékéből már a 36 ezres szintnél toporog. Ezzel szemben a másik gyógyszergyártó, az Egis továbbra is 0,6 százalék körüli pluszban mozog.

A Magyar Telekom egyelőre pozitív meglepetésként 0,5 százalékos emelkedésben található, bár a múlt héten ütött új történelmi minimuma után van honnan korrigálnia.

A kisebb társaságok papírjai közül a csődben lévő E-Star 15 százalékos esése után 348 forinton található.

Forrás: [origo]

A forint a részvénypiacokkal együtt gyengül, és már a 283,6-os szint körül mozog az euróval szemben. A dollár/forint jegyzése változatlanul 219,6 körül, a svájci franké pedig 235 körül található.

EURHUF

Forrás: [origo]

Halmozzák a mínuszokat Európában

Tovább estek az európai piacok Mario Monti lemondásának a hírére, ahol az olasz FTSE/MIB nagyobb zuhanáson megy keresztül, és már 5 százalékot vesztett értékéből. Az olasz miniszterelnök a 2013-as költségvetés elfogadása után fogja átadni pozícióját. A bejelentésre azért került sor, mert Silvio Berlusconi korábbi miniszterelnök jelezte, hogy indul a következő választásokon, ezzel pedig visszavonja a mostani vezető támogatását.

A piaci szereplők azért lehetnek nyugtalanok, mert ha Mario Monti távozik hivatalából, azzal az általa megkezdett reformfolyamatoknak is vége lehet, ami újra válságba lökheti Olaszországot, és az Európai Uniónak is jelentős nehézségeket okozhat. Silvio Berlusconi színre lépése ugyanis az európai krízis újabb hullámát is elindíthatja.

A hírekre az olasz kötvénypiac is megbillent, a tízéves olasz állampapírok hozama 27 bázisponttal emelkedett, de még mindig bőven 5 százalék alatt, 4,8 százalék környékén mozog.

Forrás: [origo]

Az európai piacokat jellemzően a bankszektor húzza lejjebb, melyek már összességében 2,2 százalékot estek. A legnagyobbat a Banco Popolar és az Intesa SanPaolo zuhant, melyek már 7,5, illetve 7,1 százalékkal kerültek lejjebb. Előbbi esetében a nagyobb eladások hátterében az áll, hogy 2,5 milliárd eurós forrásbevonást hajtottak végre pénteken részvénykibocsátás révén, ami felhigította a piacon lévő papírok mennyiségét, jelentősen csökkentve értéküket.

A német DAX komponensei közül nem bír felállni a padlóról a Commerzbank és a Deutsche Bank sem, melyek 2,8, illetve 2,4 százalékot estek eddig. A rossz hangulatban a BMW is elgyengült a kezdeti pluszok után, és már 0,2 százalékos mínuszban mozog, mely nagyobb emelkedést produkált az utóbbi napokban, mivel a menedzsment szerint csúcsprofitot érhet el az autógyártó jövőre az amerikai és kínai növekedésre támaszkodva.

FTSE/MIB alakulása (pontban)

Forrás: [origo]