Vágólapra másolva!
A vártnál kissé kedvezőbb makroadatokat publikáltak ma Kínából, ami megalapozta az ázsiai jó hangulatot, és erősödni tudnak a főbb részvényindexek. A legjobb hatással a kínai Shanghai Composite-ra voltak a pozitív makroadatok, ami így újra kiemelkedik régiós társaitól mai teljesítményével. Amerikában változatlanul a költségvetési problémákról szóló tárgyalások és hírek határozhatják meg a piaci szereplők kedvét, ahol pénteken kisebb emelkedést produkáltak a tőzsdék. A Nasdaq viszont nem tudta felvenni a többi börze ritmusát, melyet az Apple húzott lejjebb. Európában egyelőre nem látható határozott irány a határidős indexek alapján, mindössze pár pontos emelkedésre lehet számítani nyitáskor.Olvassa el reggeli európai piaci összefoglalónkat is: Monti lemondása szomorítja az európai tőzsdéket
Vágólapra másolva!

Kedvezőbb makroadatok után ugrik a Shanghai Composite

Enyhén pozitív makroadatok láttak napvilágot ma Kínában, ami a befektetők vételi kedvét is meghozta, ugyanis emelkedésnek indultak a főbb ázsiai részvényindexek. A kínai ipari termelés és kiskereskedelmi eladások bővülése nyolc hónapra nem látott csúcsra ugrott, az előbbi esetében 10,1 százalékos volt a növekedés éves alapon novemberben, meghaladva a várt 9,8 százalékot, míg az utóbbi 14,9 százalékos emelkedést mutat a várt 14,6 százalék helyett.

Ezen túl az éves fogyasztói árindex 2 százalékot emelkedett novemberben, ami szintén jobb lett az elemzői 2,1 százalékos várakozásoknál. A termelői árindex nagyobbat csökkent a várt 2 százaléknál 2,2 százalékos értékével.

Érkezett még ma reggel egy pozitív kínai autóértékesítési adat is, mely szerint 1,46 millió autót adtak el Kínában novemberben a várt 1,42 millió darabbal szemben.

A közölt makroadatok a pénteki csökkenő amerikai munkanélküliségi rátával együtt reménnyel töltheti el a piaci szereplőket, hogy a világ két legnagyobb gazdasága hamarosan újra fellendülhet.

Hogy ne legyen felhőtlen az öröm, arról a kínai külkereskedelmi mérleg gondoskodott, mely csak 19,63 milliárd dolláros többletet mutatott novemberben a várt 26,85 milliárd helyett. A gyengébb adatot az export mindössze 2,9 százalékos bővülése okozta, ugyanis erre 9 százalékos növekedést vártak.

Ezen túl a japán GDP utólagos módosítása is visszafoghatja a jókedvet, mely szerint 0,9 százalékkal zsugorodott a szigetország gazdasága a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest, amivel ismét recesszióba került az ország. A tavalyi év azonos időszakához viszonyítva 3,5 százalékos volt a visszaesés.

Forrás: [origo]

Ezek hatására a kínai Shanghai Composite index újra kiemelkedik régiós társai közül 1,1 százalékos emelkedésével, amivel egyre távolabb kerül több éves mélypontjáról a benchmark. A negatív japán GDP adat miatt a Nikkei kisebb lemaradásban volt, és minimálisan pénteki záróértéke felett zárt.

Shanghai Composite alakulása (pontban)

Forrás: [origo]

Változatlanul a fiscal cliff maradhat a fókuszban

Év végéhez közeledve továbbra sincs megállapodás az amerikai költségvetési problémák kérdésében, ami egyre jobban kezdheti aggasztani a befektetőket. Pénteken a vezető republikánus képviselő, John Boehner nyilatkozata borzolta a kedélyeket, melyben elmondta, szerinte semmilyen haladás nem történt a fiscal cliff ügyében a múlt héten. A megállapodás pedig azért lenne sürgős, mert ha év végéig nem sikerül egyezségre jutni, automatikusan életbe lép a mintegy 550 milliárd dolláros automatikus kiadáscsökkentő és adóemelő megszorító csomag, mely recesszióval is fenyegetheti az USA gazdaságát.

Az ügyben Cristine Lagarde, az IMF vezére is megszólalt, aki a mielőbbi megállapodást sürgette. Szerinte minél előbb meg kéne szüntetni ezt a bizonytalansági tényezőt, ami a nyugtalanságon keresztül hátráltathatja a tőzsdéket is.

Így valószínűleg ezen a héten is a tárgyalások, és az erről szóló különböző hírek jegyében fog zajlani a tengerentúli kereskedés, ahol pénteken kisebb emelkedéssel tudtak zárni a főbb részvényindexek. A befektetők jobb kedvét a kedvező munkaerőpiaci adatok segíthették, bár az optimizmust a vártnál rosszabb michigani fogyasztói bizalmi index árnyalta egy kicsit. Végül a Dow Jones 0,6 százalékos erősödésével kiemelkedett társai közül, ahol a Nasdaqot ismét az Apple nagyobb zuhanása húzta lejjebb.

Ma fontosabb makroadat nem kerül napvilágra a tengerentúlról.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül csupán a technológiai szektor nem volt képes emelkedésre, melyet a már említett Apple 2,6 százalékos gyengülése tartott a negatív tartományban. A legnagyobb tőzsdén jegyzett cég árfolyama így már az 533 dolláros szintnél található.

Szektortársai közül a Microsoft és a Google 1 százalékos eséssel járult hozzá a szektor rossz teljesítményéhez.

A pénzügyi cégeket a JP Morgan 2,6 százalékos, a Bank of America 1,6 százalékos, valamint a Citigroup 1,7 százalékos drágulása segítette.

Forrás: [origo]

A vállalati hírek közül fontos kiemelni, hogy hétvégén megegyezett az AIG egy kínai befektetői csoporttal a repülőgéplízinggel foglalkozó üzletág eladásáról. Az üzlet 4,23 milliárd dollár nagyságú. Ezen túl az AIG még bejelentette első veszteségeit a Sandy hurrikán után, mely a kalkulációik szerint 1,3 milliárd dolláros a viszontbiztosítás révén. A részvények pénteken 2,6 százalékos pluszban zárták a kereskedést.

Ezen túl 25 centről 31,25 centre emeli negyedéves osztalékfizetését a ConocoPhillipsből (NYSE) kivált vállalat, a Phillips 66 (NYSE). A finomítással és kiskereskedelemmel foglalkozó olajcég 1 milliárd dollárral megemelte részvény visszavásárlási programját is. A papír 3,5 százalékos pluszban zárt pénteken.

Apple (Nasdaq)

Forrás: [origo]