Felvásárlási pletykákra ugrott a Groupon

Vágólapra másolva!
A Groupon felvásárlásáról szóló pletykák láttak napvilágot a napokban, aminek igencsak megörültek a válságban lévő cég befektetői, ugyanis a részvények árfolyama meg sem állt három hónapos csúcsáig. A lehetséges vevő a technológiai óriás Google lenne, aki már korábban is tervezte a kuponos cég bekebelezését.
Vágólapra másolva!

Meredek emelkedésbe kapcsoltak a Groupon papírjai arra a pletykákra, hogy a Google az online kuponos vállalat felvásárlásán gondolkodik. A részvények árfolyama egyből 23 százalékkal került feljebb, és október 19-e óta nem látott magasságokban, 4,69 dolláron tudtak zárni pénteken.

Mi is az a Groupon?

A "group" és "coupon" szavak összeolvasztásával elnevezett Groupon a vele szerződő vállalkozások számára lehetővé teszi, hogy kedvezményekre beváltható kuponokat értékesítsenek nagy tömegben, online a Groupon felhasználóinak, akik a napi ajánlatról emaiben értesülnek. Az adott kupon csak akkor válik érvényessé, ha előre meghatározott számú felhasználó veszi meg, egyébként ki sem kell fizetni, a kedvezmény nem él. A vállalkozás így a szokásosnál lényegesen nagyobb engedményeket kínálhat, hiszen csak akkor kell helytállnia, ha cserében tényleg elérheti a kívánt számú fogyasztót.



A Google még a Groupon nyilvános részvénykibocsátása előtt (IPO) 6 milliárd dollárért szerette volna felvásárolni a társaságot, de az üzlet akkor még meghiúsult. A Groupon viszont ma már csak 3,07 milliárd dollárt ér Tom Forte, a Telsey Advisory Group elemzője szerint, ami miatt a Google újra átgondolhatja álláspontját a kérdésben, és megkezdődhetnének a tárgyalások is.

Forrás: [origo]

A befektetők vélhetően azért örültek meg a felvásárlási pletykáknak, mert a cég az utóbbi időben pocsékul teljesít, és a Google új impulzusokat tudna adni a válságban lévő vállalatnak. Andrew Mason alapító-vezérigazgató hosszú ideje nem tudja kezelni a kereslet jelentős visszaesésének a problémáját, és nem tud új bevételi forrásokat találni. Emiatt a részvények az értékük majdnem 80 százalékát elvesztették kibocsátásuk óta, ami után a tulajdonos elbocsátása is szóba került.

Hogy a piac mennyire örülne a vérfrissítésnek azt az is bizonyítja, hogy Mason lapátra tételének a pletykáira is 4 százalékot ugrott hirtelen az árfolyam november végén.

A Grouponnál és a Google-nál egyelőre nem kommentálták a spekulációt.

Groupon árfolyama (Nasdaq, USD)

Forrás: [origo]