Elmúlt a szerelem - nem a részvényeket szeretik a hedge fundok

Vágólapra másolva!
Év végére túlsúlyba kerülhetnek a részvényekkel szemben a kötvények a hedge fund portfóliókon belül a Hedge Fund Research elnöke szerint. Az okok mögött elsősorban az húzódhat, hogy a befektetők közül sokan a biztosnak vélt kötvények felé mozdultak el az utóbbi hónapokban, ráadásul a részvényeket kezelő hedge fundok sem teljesítettek jól.
Vágólapra másolva!

Az év első 11 hónapjában 5,8 százalékos hozamot voltak képesek a részvényekkel kereskedő hedge fundok felmutatni, miközben az S&P 500 index ugyanezen idő alatt 15 százalékos hozamot generált osztalékokkal korrigálva. A befektetők körében többek között emiatt egyre inkább elfordulnak a részvényektől a Financial Times szerint.

A 2 ezer milliárd dollár nagyságú hedge fund iparágban most fordulhat elő először az, hogy a részvénystratégiák háttérbe kerülnek és a kötvényekhez kapcsolódó alapok kerülnek előtérbe. A harmadik negyedév végén a Hedge Fund Research (HFR) adatai szerint még ugyanakkor mennyiségű vagyont kezeltek részvény és kötvény alapokban. A folyamatból kiindulva a HFR elnöke szerint év végére előtérbe kerülhetnek a kötvények.

Mi az a hedge fund?

A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.

A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.

A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a 'fedezés' a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.